Д-р Таблов работи като реаниматор в Германия – в „чисто“ спешно отделение и в COVID спешно отделение. Освен това ходи и на адреси като спешен медик, когато е необходимо да се „констатира смъртта“. Миналата седмица обсъдихме проблема „мангъровщина“.

Д-р Таблов, по повод нашия разговор от 5 август ви нарекоха „паникьор“ и коментираха, че не се умирало от COVID-19, защото  аутопсиите не го доказвали. 

Да, без аутопсия може много да се спори за конкретната причина на смъртта. В случая с COVID-19 хората умират или от тежка дихателна недостатъчност в резултат на белодробните поражения, или от многоорганна недостатъчност, защото и други органи отказват да функционират – например бъбреците. Има нови данни, че 70% от болните получават и възпаление на сърдечния мускул и е логично да се предположи, че може да умират от сърдечна недостатъчност. 

Най-мащабното проучване, направено досега, анализира резултатите от 80 аутопсии на хора, починали в Хамбург, които са с коронавирусна инфекция, доказана с ПСР тест. Изводите са, че конкретната причина за смъртта на 95% от починалите е новият коронавирус. Как точно се пише съобщение за смърт в Германия?     

Лекарят, който е повикан да констатира смъртта, трябва да попълни в съобщението: "починал от … в резултат на …". Например, ако аз имам пациент с двустранна пневмония, която е предизвикана от коронавирусна инфекция, ще напиша в съобщението: починал от пневмония в резултат на инфекция, причинена от SARS-CoV-2.

Оттук нататък можем денонощно да спорим дали той е починал със или от COVID-19. Реално погледнато, човекът умира в резултат на усложненията от тази инфекция, като самата директна причина може да бъде някакво органно поражение. И ако тръгнем да оспорваме това, което лекарите казват по отношение на причина за смърт, можем да спорим за всяко едно съобщение за смърт. Тоест, статистиките, с които работим, трябва също да бъдат подложени на съмнение.

В най-голямата електронна база данни в света - тази на Националната библиотека по медицина на САЩ NML - има над 33 000 публикации от цял свят, посветени на аутопсиите и COVID-19.

А как решавате каква е причината, когато болният вече е починал?

Като спешен лекар отивам на адрес и трябва да констатирам настъпила смърт на пациент, когото не познавам. Тогава питам близките какво се е случило, говоря с личния лекар, прочитам медицинската документация и едва след това пиша причина за смърт, която смятам, че е най-логична. Обаче дали точно тя е причината за смъртта, без аутопсия по никакъв начин не можем да докажем. 

Предполагам, че повечето съобщения за смърт в света не са написани на база на протоколи от аутопсии, а на база на това, което лекарят е установил.

Да, така е, но патологоанатомите вече са категорични – и в България се произнесоха достатъчно специалисти, и по цял свят се потвърди – умира се от пораженията, причинени от вируса. Както и да въртим и сучем, вирусът убива хора. 

Мисля, че нещата около SARS-CoV-2 се заформиха в конспиративен дух от самото начало на пандемията, когато СЗО забрани аутопсиите. 

Да, така се отвори вратата за всякакви спекулации относно една толкова социално значима болест с огромни икономически, здравни и прочие последици. И някои по-емоционални народи, изконни да търсят под вола теле, започнаха да мислят: „О, те нарочно не правят аутопсии, защото искат да прикрият истината!“ А истината е, че аутопсии не се правят най-вече заради риска от заразяване на патологоанатомите. Знаете, че в Китай и Италия починаха колеги, заразили се по време на аутопсии.

Но именно аутопсиите доказаха, че пораженията, нанесени от тази болест, са необратими и могат да станат причина за смърт – това е факт. По-ясно от това не знам как мога да го кажа. В края на краищата патологоанатомите трябва сами да преценят искат или не да правят аутопсии.  

За България стана ясно, че залите не са добре оборудвани, няма необходимата вентилация, двойни ръкавици…

Това също трябва да се артикулира достатъчно ясно с медиите. В България тези специалисти са твърде малко, но могат да излязат техни авторитетни представители и да кажат на хората: не правим аутопсии по тези причини, но сме убедени, че се умира от вируса.

За съжаление точно един патологоанатом твърдеше, че не се умира от коронавируса и това становище било представено на форум на европейското патологоанатомично дружество. Впоследствие самото дружество излезе с опровержение, че такива твърдения не са истина, че д-р Алексов въобще не е участвал в такъв форум, или ако е участвал, не е бил активен, и че никой не е казвал подобни неща. 

Вече се носят разсъждения от сорта: щом е имал диабет или е изкарал инфаркт, така или иначе еди-кой си е щял да си умре… 

Да, ама не е така, това е другото лъжливо внушение, което се прави. Ами то, ако тръгнем по тази линия, значи да прежалим  две трети от активното населението в развитите страни, което е над 40 години!

Преди COVID-19 хората си живееха с хроничните заболявания до преклонна възраст, медицината си ги лекува и дори продължителността на живот в Европа се увеличава. Много несериозно е да кажем – той бил диабетик, не е умрял от короната. 

Общо взето, напоследък има много обвинения към лекарите.

Да, и най-лошото, което всеки ден се пише, е, че лекарите правели всичко за пари. Аз като лекар не мога да приема такова обвинение. Ние отиваме на работа с риск за собственото си здраве, прибираме се малко или много натоварени психически и накрая четеш по форумите: тези хора ни лъжат, за да вземат едни пари. В момента няма нито едно лекарство или терапевтичен метод, който да е с доказан ефект, и всеки лекар да знае, че може рутинно да го ползва.

Ако говорим за случая в Търново, хората станаха не само съдници, а и експерти по медицина. Нека да изчакаме медицинските експертизи, да се отсъди дали някой трябва да понесе отговорност, а не веднага да хвърляме медиците на кладата като във времената на инквизицията. Толкова ли много реаниматори имаме, та с лека ръка да ги обвиняваме? Ами ако те вземат решение да последват моя път, какво ще се случи със системата?

В момента хората, следвали през 70-те и 80-те години на ХХ век, носят българската медицина на плещите си. Това е най-масовото поколение в болниците, а допускам, че дори в интензивните отделения хората са над 55 години. Да вземем възрастовия профил на баща ми, майка ми и леля ми, които са в пенсионна възраст, но работят. Системата ги отчита като лекари, въпреки че са над 65 години, а те реално са в рисковата група. Какво ще стане, ако се разболеят от COVID-19? А трябва да разчитаме на тези хора, които са в най-рисковата възрастова група и на първа линия. 

На този фон как си представяте при необходимост да се разкрият нови 8000 легла? 

Нали гледахме снимките от "Арена Армеец" – най-вероятно ще донесат легла от армията, ще построят нещо подобно на полеви болници и ще твърдим, че сме направили болница, но това не звучи сериозно. Лекарите, които разбират от изкуствена белодробна вентилация, са много малко и на тази база най-логичното е да разчитаме на профилактика – това означава на хората да се обяснява внимателно: Носете си маските, избягвайте, когато е възможно, масови събития, мийте си ръцете, а се случва друго.

Вижте, че държавите една по една затварят, Испания ври и кипи, във Франция нещата са зле, за Италия прочетох, че ако не спазваш карантината, те грози затвор, в Гърция – 150 евро глоба за неносене на маска, а ние още водим дискусии има ли го - няма ли го вирусът… И то защото определени хора в гилдията като д-р Алексов и компанията на доц. Мангъров непрекъснато тенденциозно се опитват да убедят всички останали, че няма такъв проблем.

Тук е мястото да кажа по повод на обвиненията, че „този неизвестен лекар от Германия иска да се прочуе на гърба на доц. Мангъров“: Моите уважения към всичко, което е постигнал, най-малкото защото никога не сме работили заедно, аз не съм лично против Мангъров, а против този модел на мислене и поведение.

Какви мерки се взеха в болницата, където работите, за предпазване от заразяване на болните и персонала?

Ние имаме две реанимации в момента. Едната е в COVID отделение, което през април беше значително беше по-голямо, защото се очакваха голям брой пациенти. Тогава имахме отделна сграда с етажно разделение за средно тежки, тежки случаи и реанимация. Слава Богу, очакванията се разминаха и в момента имаме само едно COVID отделение - част от него е обособена като реанимация, но имаме готовност във всеки един момент да върнем старото разпределение. 

Каква е процедурата, когато дойде спешно болен? Питам, защото у нас има голям проблем със спешно болните, които трябва да имат резултат от ПСР тест, за да бъдат приети в COVID или не-COVID отделение. Докато чакат, някои умират. 

Имаме чисто приемно отделение и COVID приемно. Всеки, който идва като спешен случай, попълва въпросник с 10 въпроса. Ако даде положителен отговор само на един въпрос (имали ли сте температура през последните 4 седмици, кашлица, контакт с болен от COVID), директно минава в категория „съмнителен“ по съдебния жаргон „виновен до доказване на противното“. Отива в така нареченото COVID спешно отделение. Там му вземат веднага гърлен секрет и докато се чакат резултатите от тестовете и има нужда от интензивно лечение, болният се праща в COVID интензивно отделение. Когато се види резултатът и той не е позитивен, болният се мести в друго отделение.

Имаме ясно разделение на потоците – това е решението. Но това означава дублиране на структурите. Не мислете, че при нас няма проблеми. И ние сме луднали, защото това е двойна работа, която се извършва в стресиращи условия. Знаете колко трудно се работи в „костюм“ -  не виждаш, потиш се, сложна работа… И това е при малък брой случаи. Ами ако случаите наистина станат много, пази Боже!