Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото Българско Черноморие, предупреди пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Язовир "Камчия" захранва цялото Черноморие, и ако за Варна имаме решение през Девня и яз. "Цонево", то за Южното Черноморие... на Нова година "Камчия" беше 100 млн. куб. метра, сега няма и 60. Нужен е спешен ремонт на яз. "Порой" и яз. "Ахелой", каза министърът.

Според него с "50-60 млн. лв. в момента може да се спаси следващият летен сезон".

Екоминистърът разказа, че няколко пъти е водил разговор с премиера Борисов за опасността от водна криза.

"До края на този мандат вода ще има и за земеделци, и за питейно-битови нужди. Но нали на следващия премиер, който и да е той, му казваш, "Добре дошъл, след три месеца сме в криза", каза Димитров. 

И продължи:

"Това, което може да се направи: язовир "Камчия" захранва цялото Черноморие. Подаването за Варна може да се намали до 1 млн. месечно от "Камчия". От язовир "Цонево" (преди "Георги Трайков") си има изградени помпи още по времето на комунизма за захранване на Варна. Да спестим водата в "Камчия". До догодина, до Нова година ни трябват 100 млн. кубика. А ние имаме 62. Т.е. следващия сезон, ако не падне сняг и дъжд, и то за трета поредна година, трябва да имаме решение.

Ако изключим Варна, може да се направи следното - има два язовира, които трябва светкавично да се поправят. Язовир "Порой" и язовир "Ахелой", да се направят 10 км довеждащ тръбопровод, което е нищо, две малки пречиствателни станции и три помпени станции - две за "Порой", една за "Ахелой" и да се качи в същия довеждащ водопровод за Бургас. По този начин ще бъдат закачени още два язовира. Но те трябва да се ремонтират сега, за да се понапълнят зимата, ако вали. Това трябва да се случи веднага."

Спират екскурзиите с джипове на Седемте рилски езера

Проблемът с джиповете, които качват туристи към Седемте рилските езера, ще бъде прекратен след 13 август, това обеща екоминистърът. Дотогава зоната до парка трябва да стане под контрола на парк "Рила" и РИОСВ-София. Емил Димитров посочи, че в Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, за да може по тях да вървят хората и да не съсипват планината. Има прокурорска проверка проектът трябва да се възстанови, мястото на багерите не е в Рила, допълни той.