Германската компания "Унипер" (Uniper), която е един от финансовите партньори на "Газпром" в изпълнението на проекта "Северен поток-2", не очаква да се сбъдне най-лошият сценарий за пълното му прекратяване. Това коментира днес на пресконференция с инвеститори главният изпълнителен директор на "Унипер" Андреас Ширенбек, цитиран от ТАСС и БТА.

Вярваме, че проектът ще бъде завършен, ние винаги вярваме в най-доброто... Но най-лошият сценарий предполага, че проектът никога няма да бъда приключен и, разбира се, тогава възниква въпросът дали ще можем да си върнем парите или не. И това трябва да се обмисли, но към момента не очакват този сценарий, допълни Ширенбек.

Той припомни, че "Унипер" е само финансов инвеститор и напълно е изпълнил текущите си финансови задължения през март гази година. Тези пари са достатъчни за приключването на строителството на газопровода от наша гледна точка, допълни Ширенбек, цитиран от ТАСС.

В публикувания си днес отчет "Унипер" отбелязва, че заради затягането на санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2" се засилва вероятността проектът да се забавили или изобщо да не бъде завършен.

"Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и по проект минава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. 

Единствен акционер в проектната компания "Норд стрийм 2" е руският "Газпром". Партньори на "Газпром" са френската "Анжи" (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" и "Винтерсхал" (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.

На 4 юни републиканците внесоха за разглеждане в Сената на Конгреса на САЩ законопроект за разширяване на санкциите срещу газопровода "Северен поток-2". 

Към този проект са записани и възможни санкции за другия руски газопровод - "Турски поток" и неговите разклонения. Напълно възможно е под санкциите да попадне и българското разклонение, което премиерът Борисов нарича "Балкански поток", в опит да се разграничи от руския интерес. 

Хайко Маас: САЩ греши със санкциите

САЩ вървят по погрешен път, като налагат санкции срещу компаниите, участващи в изграждането на газопровода "Северен поток-2", защото това вреди на интересите на ЕС. Това заяви днес германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с руския пръв дипломат Сергей Лавров след срещата им в Москва, предаде ТАСС.

Маас изтъкна, че за Германия и Европа трансатлантическите отношения вечме години наред имат изключително значение и те са по-тесни от "всяка политическа конюнктура". 

"Но все пак трябва да констатираме, че санкции между партньори са наистина неправилен и погрешен път. Наше суверенно решение е от кого да купуваме енергоносители", каза той. 

Маас добави, че в рамките на ЕС се обсъжда доколко екстериториалните санкции нарушават международното право и че той ясно е изразил по телефона пред американския държавен секретар Майк Помпейо позицията на Германия по въпроса.

На съвместната пресконференция Сергей Лавров каза, че двамата с Маас са обсъдили "безпрецедентния санкционен натиск" от страна на САЩ. Руският министър даде висока оценка на принципната позиция на Берлин в подкрепа на тази "изцяло търговска инициатива", която ще диверсифицира допълнително маршрутите на доставките на газ и според него "ще укрепи енергийната сигурност на Европа", противно на становището на САЩ.

По думите на Лавров "има основание да се смята", че проектът "Северен поток-2" ще бъда завършен скоро. "Участниците в компанията "Северен поток-2", включително руските, германските и другите участници, са настроени този проект да бъде завършен в близко бъдеще", каза той.

Лавров подчерта, че Русия смята за неприемливо екстериториалното и едностранното налагане на санкции, към каквито се придържат САЩ и ЕС. 

"Евросъюзът прокарва свои едностранни санкции, но същевременно се въздържа от екстериториални санкции. А в случая САЩ не виждат за себе си никакви червени линии", заяви руският външен министър и обвини Вашингтон си е присвоил правото да действа, както пожелае, "и в световната политика, и в световната икономика, и във всяка сфера на човешката дейност".