Полша се подготвя да приеме поток от мигранти от съседния Беларус след бруталната саморазправа на органите на реда с протестиращите след президентските избори на 9 август. Това обяви зам. външният министър Марчин Пшидач, цитиран от Ройтерс.

Протестите в Беларус отправят най-голямото предизвикателство пред 26-годишния режим на президента Александър Лукашенко. Демонстрантите обвиняват президента, че е нагласил изборите, които той спечели с над 80 процента от гласовете.

"Вече прегледахме законите, за да бъдем подготвени за вероятната вълна от хора, които искат да преминат на територията на ЕС, сподели Пшидач пред радио "Сиодма 9". - Трябва да предвидим подкрепа за хората, които трябва да преминат бързо през границата, но трябва да сме отговорни пред европейските ни партньори, тоест границата на Шенген."

Той не предостави повече детайли. Тъй като Полша е част от шенгенската зона, всеки, който легално влезе от Беларус, може да пътува до всичките останали 25 членки. Външните министри на ЕС ще обсъдят в петък обща реакция срещу репресиите, а дипломати и висши служители споделят, че по-късно този месец вероятно ще бъдат наложени нови санкции.

Андрей Бабиш, министър-председателят на Чехия, заяви в петък, че Беларус трябва да повтори изборите си, като този път е наложително на тях да присъстват чуждестранни наблюдатели.

Анджей Дера - главен съветник на полския президент Анджей Дуда, отправи подобно искане.

"Ако Беларус иска да се придвижи към демокрацията, тези избори трябва да се повторят", заяви Дера пред телевизия TVN 24, цитиран от държавната информационна агенция PAP.

Очаква се полският премиер Матеуш Моравецки да публикува в петък план за помощ на Беларус. В рамките на 9,5-милионното население на страната има между 300 000 и 1,2 милиона жители от полски произход според различни оценки.

Австрия също призова за санкции срещу Беларус

Австрийският министър по европейските и международните въпроси Александър Шаленберг днес подкрепи призивите на други държави от Европейския съюз да се обмислят санкции срещу Беларус в отговор на силовата разправа с протестите след изборите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Санкциите следва да бъдат насочени срещу отговорните за насилието срещу протестиращите, за произволните задържания и блокадите на интернет, каза Шаленберг по радио Йо Ер Еф (ORF). Александър Лукашенко, който е на власт в Беларус от 1994 г., твърди, че е победил на президентските избори в неделя с около 80 процента от гласовете.

Това предизвика сблъсъци между силите за сигурност и привърженици на опозицията, в които загинаха най-малко двама протестиращи, а хиляди бяха задържани.

Външните министри от ЕС се срещат днес в 13 ч. по видеоконферентна връзка, за да обсъдят санкциите.
Чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че изборите трябва да бъдат произведени отново.