Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че предлага свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция. Последният път, когато този държавен орган е свикван, е на 10 юли 1990 г. Малко над година по-късно - на 12 юли 1991 г.  - то приема настоящата Конституция.

Какво представлява Великото народно събрание?

Според Конституцията ВНС:

  • приема нова Конституция;
  • решава въпроси за изменение на територията на страната и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения;
  • решава въпроси за промени във формата на държавно устройство и държавно управление;
  • решава въпроси за изменение на принципа, че Конституцията има пряко непосредствено действие (чл. 5, ал. 2 от Конституцията);
  • решава въпроси за изменение на принципа, че основните права на гражданите са неотменими (чл. 57, ал. 1) и за принципа за временно ограничаване на отделни права при обявяване на война,  на военно или друго извънредно положение (чл. 57, ал. 3).

Как се свиква ВНС?

Решението за свикването трябва да бъде взето от най-малко 2/3 от народните представители, или 160. В настоящия парламент това означава, че ГЕРБ трябва да получи подкрепа от своите партньори в управлението - "Обединени патриоти" и "Воля". Също така от ДПС и поне част от независимите. БСП в момента разполага със 78 депутати, така че сама не може да блокира свикването на ВНС. От друга страна, ако БСП подкрепи ГЕРБ, дори всички други партии да не я подкрепят, ВНС ще бъде свикано.

След като това решение бива гласувано в настоящото обикновено Народно събрание, в рамките на 3 месеца президентът насрочва нови избори. Настоящото Народно събрание се разпуска.

На изборите за ВНС се гласува за 400 депутати, със 160 повече от обикновено. Гласуването за ВНС е по пропорционална система в многомандатни избирателни райони, на същия принцип, на който се избира и обикновено Народно събрание.

Как се предлага и приема нова Конституция?

Право на инициатива за проект за промени в Конституцията или напълно нова Конституция имат най-малко една втора от народните представители (120) и президентът.

Това означава, че освен за свикване на ВНС ГЕРБ трябва да си осигури подкрепа от още поне 25 депутати за собствения си проект. Ако БСП, ДПС, "Обединени патриоти" или "Воля" искат да внесат свой проект за промени в Конституцията, те също трябва да намерят допълнителна подкрепа от други партии.

Тези проекти се разглеждат не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето им от обикновеното Народно събрание.

След като ВНС бъде избрано, то започва обсъждане на проекта за нова Конституция или промени в старата. Решенията по внесените проекти се вземат с мнозинство на две трети от народните представители на три гласувания в различни дни, не на обичайните две.

ВНС решава само тези въпроси, по които е избрано. Това означава, че не може да има нови проекти или допълнения на предложените. Не е ясно напълно до каква степен могат да се изменят вече предложените проекти в хода на обсъжданията.

В неотложни случаи ВНС изпълнява функции на обикновено Народно събрание.

Какво става, след като ВНС приеме нова Конституция?

След като ВНС се произнесе окончателно по въпросите, за които е свикано, то се разпуска.

Актовете на ВНС се подписват и обнародват от неговия председател в седемдневен срок от приемането им.

Президентът насрочва избори за ново обикновено Народно събрание.