Посланикът на Беларус в Словакия Игор Лешченя, който подкрепи протестите срещу президента Александър Лукашенко, съобщи, че е подал оставка. Действията му са пример за нарастващо несъгласие с президента по високите етажи на управлението, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лешченя заяви в интервю, че оставката му е логично действие след подкрепата, която преди няколко дни изрази за безпрецедентните протести, разтърсващи Беларус от девет дни след президентските избори на 9 август, на които Лукашенко беше преизбран за 6-годишен мандат.

Във видео обръщение, разпространено в събота, Лешченя заяви, че е солидарен с онези, които са излезли по улиците на Беларус на мирни протестни шествия, за да бъде чут гласът им. Той каза още, че е потресен от информациите за масови побоища и мъчения на протестиращи и обвини беларуските правоприлагащи органи, че се връщат към традициите на съветската тайна милиция.

Днес Лешченя каза пред беларуския новинарски сайт tut.by, че като посланик, назначен от Лукашенко, от него се очаква да води политика, установена от президента и беларуското външно министерство е сметнало, че изразената от него в събота гражданска позиция излиза извън рамките на служебните му задължения. Затова Лешченя е подал оставка, която предстои да бъде подписана от Лукашенко.
Петдесет и две годишният Лешченя е първият висш беларуски правителствен представител, който подкрепя протестите срещу Лукашенко.

В интервю за "Политико" Лешченя каза, че възнамерява да поиска политическо убежище в Словакия, но и че иска да се върне в родината си, за да види в каква посока ще се развият събитията. Той прогнозира, че Русия няма да изпрати войски в Беларус.