Прогнозата ми е, че през септември Бойко Борисов ще подаде оставка, ще се опитат да направят експертен кабинет с подкрепата на ДПС. Все повече ще бъде ясно, че триглавата змия в момента се състои от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС.

Това обяви представителят на Националния съвет на БСП и бивш строителен министър в кабинета "Сакскобургготски" Костадин Паскалев пред бТВ. Той коментира актуалната политическа обстановка, ситуацията в левицата преди изборите за председател с водещи кандидати Корнелия Нинова и Кирил Добрев на фона на предложението на премиера за свикване на Велико народно събрание. 

По думите му предложението на ГЕРБ за нова конституция е тотална глупост.

"Очевидно страхът, който е обладал Борисов, е голям. Не знам защо е този страх от служебно правителство", заяви Паскалев.

Той каза, че БСП е била непоследователна в политиката си през последните 4 години. Според него това се дължи на ръководството на партията, в което е и той. Но е удоволетворен от последните действия - решението за неподкрепа на идеите на ГЕРБ за нова конституция и огранизиране на парламентарни и масови действия срещу начина на управление.

„Партията проведе два вота на недоверие към кабинета на тема корупция. Сега площадите са пълни поради причината, че народът разбра, че управлението е корумпирано и ресурсът не се харчи в полза на всички и е създадена олигархична структура, която облагодетелства, във вреда на народа, определен кръг от хора“, заяви Каскалев. 

По думите му още преди месец на Национален съвет е било предложено от Янаки Стоилов - левицата да се включи в организацията на масови протести. Един от поводите е бил поведението на правителството по отношение на финансови институции в подкрепа на "един корпулентен политик". След това назова и името му - Делян Пеевски.

Според Паскалев конкретната случка е била тази, в която държавната ББР даде подкрепа на финансова институция, понесла тежестта от прехвърляне на кредитиране от друга, която е била фалирана. Затова и призивът е бил за протест пред ББР (стигна се до смята на ръководството на ББР, след като се разбра, че е отпуснала минионен кредит за фирма, изкупила задължения към Първа инвестиционна банка. Управляващите обясниха действието с това държавата да може да покрие всички условия за влизане в чакалнята на еврозоната - б.р.). Тогава обаче не било постигнато съгласие. 

"Много се надявам, че БСП не е под влияние на подобни фигури, не те формират решенията на БСП", каза Паскалев.

По повод думи на Кирил Добрев пред бТВ и твърдението му, че имал публични срещи с Пеевски около местните избори (проведоха се миналата есен - б.р.), Паскалев заяви, че не знае за такива. Нито за подкрепа за кметския вот в Благоевград, откъдето е Паскалев. Според него казаното от Добрев е абсурд и заяви: "Още един въпрос към прокуратурата - кой съсипа "Булгартабак", в Благоевград работеха 3000 души."

„Вие знаете ли къде е Делян Пеевски? 3 месеца не сме чули гък от ДПС освен защитата на студения резерв на ТЕЦ-Варна. (…) Делян Пеевски няма да влезе в БСП през Кирил Добрев“, изтъкна Паскалев в отговор на въпроси.

"Перспективата на БСП е да се освободи от политици, които имат зависимости, това е перспективата пред всяка една партия", декларира той. "Хората, които имат зависимости, ще бъдат елиминирани от този процес", добави Паскалев и каза, че в лидерския вот в БСП все още няма фаворит.

„В една държава един политически субект е длъжен да има позиция по всички въпроси, които вълнуват хората. За няколко месеца бяха раздадени милиарди левове“, каза още политикът от левицата.

Даде примери - как се дават пари за магистрали - например "Хемус", как не е ясно кой и как ги харчи, как собствеността на строителни фирми все повече отива в офшорки, като не е ясно кой стои зад тях. По думите му средната цена на километър магистрала у нас е 11,600 млн. лева, което е значително повече, отколкото в Германия например.

"Тук имаме експроприация на собствеността от хората с власт“, категоричен беше той. 

И попита - на прокуратурата всичко това прави ли й впечатление. 

Паскалев добави, че няма как Бойко Борисов да казва, че машинно гласуване е скъпо и пари няма, докато на всяко излизане с джипа разхвърля милиони и милиарди.