През последните няколко дни D614G стана най-търсената дума в търсачката на Google. Причината – репортажи от Югоизточна Азия, че се е появил нов щам на коронавируса. Според Малайзийския институт за медицински изследвания експерти той е 10 пъти по-заразен от предишните и в същото време - по-малко смъртоносен, което обяснявало намаляване на смъртността в цял свят.  

Въпросният „щам“ е открит в Малайзия в клъстер от 45 души, заразени от собственик на ресторант, завърнал се от Индия и нарушил домашната карантина. (Той е глобен и осъден на 5 месеца затвор.) Във Филипините, които са най-голямото огнище на заразата в региона, откриват същия „щам“ и започват да се подготвят за нова вълна.

Но дали тази версия на SARS-CoV-2 е по-смъртоносна или обратното? За нов щам ли става въпрос или за мутация? И дали тази мутация е нова? Как засяга тя Европа и САЩ? Тези въпроси си задават авторитетни медии като сп. "Нюзуик" и Блумбърг. А доц. Иван Иванов коментира каква е ситуацията в България.

 

Какво представлява мутацията на D614G? 

Думата мутация може да звучи тревожно, но тя е нормална част от жизнения цикъл на вирусите. Когато вирус заразява чужда клетка, той прави нови копия на своите генетични данни, за да може да се репликира. Този процес води до малки промени в генетичната му информация, наречени мутации. Според Оскар Маклийн, биоинформатик в Центъра за изследване на вируса в Университета в Глазгоу, SARS-CoV-2 е претърпял повече от 20 000 мутации досега, като D614G е най-популярният пример. 
Мутацията на D614G засяга една аминокиселина върху спайковия протеин, който вирусът използва, за да проникне в човешката клетка. Според д-р Маклийн тази мутация почти винаги е съпътствана от друга мутация, която влияе върху това как вирусът репликира генетичния си материал.

По-заразен ли е този щам?

Пред "Нюзуик" изследователят Сухан де Силва от университета в Шефилд, Великобритания, казва: „Новият щам е свързан с по-високи вирусни натоварвания в горните дихателни пътища на пациенти с COVID-19, което означава, че вирусът може да има повишена способност да заразява хора“. Според някои проучвания новата мутация наистина прави вируса по-заразен, но няма доказателства, че причинява по-тежко боледуване от COVID-19. Това твърди и Световната здравна организация. 

В същото време д-р Бенджамин Каулинг от Университета в Хонконг, смята, че няма епидемиологични данни, че тази версия е значително по-заразна от другите: „Тя се открива по-често сега, отколкото преди, което предполага, че може да има някакво конкурентно предимство пред други щамове на COVID-19“, казва той. 

Това щам ли е или мутация?

Според д-р Маклийн трябва да се внимава преди една мутация да се обяви за нов щам: „Ако се касае за уникални мутации в един вирус, то досега ние бихме имали вече хиляди щамове на SARS-CoV-2, но когато всички тези щамове са функционално много сходни, е малко безсмислено да използваме определение като щам“. 

Тази мутация нова ли е?

Тя е открита в много други страни и засега е преобладаващ вариант в Европа и САЩ. Мутацията е открита и в огнища, наскоро „пламнали“ в Китай. 

Д-р Пол Тамбуя, старши консултант в Националния университет в Сингапур и президент на Международното общество по инфекциозни болести, заявява пред Ройтерс, че има доказателства, че разпространението на D614G в някои части на света е придружено от намаляване на смъртността. Това показва, че може да е по-малко смъртоносен от другите форми на вируса, коментира той. 
Маклийн пък смята, че има много слаба връзка между D614G и по-ниската смъртност и че стриктни анализи не успяват да намерят никакъв ефект на тази мутация върху смъртността. Което също е добра новина. „Може би е добре да имаме вирус, който е по-заразен и по-малко смъртоносен“, коментира Тамбуя, вероятно имайки предвид достигането на колективен имунитет. 

Среща ли се D614G в България и влияе ли върху епидемиологичната обстановка у нас, отговаря доц. Иван Иванов от Националния институт по заразни и паразитни болести:

Доц. Иван Иванов. Стопкадър БНТ

Нашите данни за България сочат, че от 80 геномни проби, 70 имат тази мутация. Както вече е ясно, тя се открива в 3 от световните генетични линии. В България циркулират 5 от тези линии – и в 3 от тях я има. За ефекта върху епидемиологичната обстановка - все още няма достатъчно данни.

Това е версията на SARS-CoV-2, за която се говори, че се разпространява по-лесно и е по-малко опасна?

За второто няма категорични данни. Нещо повече, досега няма нито едно проучване, което убедително да доказва, че D614G влияе върху протичането на заболяването. Тя няма никакво отношение към това по-леко или по-тежко ще боледуваш.

А вярно ли е, че е по-заразна?

Категорично. Това се дължи на по-високия вирусен товар, защото вирусът по-лесно се репликира. Тъй като спайковият протеин по-лесно се прикрепва към клетката и съответно по-бързо влиза в респираторните клетки, по-бързо се репликира и съответно има по-голямо отделяне.

Как D614G е била в САЩ и Европа и едва сега е идентифицирана в Югоизточна Азия? 

Точно така е. В Европа тя е още от февруари, също и в Югоизточна Азия. Но сега масово измества първоначалния китайския вариант, който досега беше там. Даже се говори, че хора, които са прекарали първия вариант на вируса, могат да се разболеят за втори път, но вече от мутиралия. Засега обаче няма категорични данни дали това е възможно.