Китайското правителство търси баланса между очакванията на международната общност да забрани тотално търговията с диви животни и недоволството на милионите фермери, заети в тази индустрия.

Съмненията дали ще се справи в тази сложна и деликатна ситуация нарастват. Много вероятно то ще използва подхода си от 2003 г., когато заради епидемията от SARS (Severe acute respiratory syndrome), беше забранена търговията с палмовата цивета (хищен бозайник с големина на котка), свързана с появата на нов коронавирус (SARS-CoV). Но тази забрана падна незабелязано няколко месеца след пика на епидемията. 

Първата забрана за продажба и консумация на диви животни беше наложена на пазара за морски дарове в Ухан, който беше закрит на 1 януари 2020. Джонг Наншан, виден китайски учен, участващ в борбата с епидемията, идентифицира два възможни посредника: язовци и бамбукови плъхове. И двете животни се продаваха в Ухан.

В края на януари  правителството нареди на пазарите да спрат да продават живи животни, дарове (животните се продават в клетки и се убиват на място, защото за китайците е особено важно месото да е прясно), като направи изключение за риба, раци и други морски. Месец по-късно то забрани търговията с всички сухоземни диви животни. През февруари беше забранена продажбата и консумацията на диви животни, без значение дали са отглеждани във ферми или са уловени. 

Китай получи похвала за тези стъпки, но те оставиха милиони работници и фермери без прехрана. Натискът, който те вече оказват върху правителството, както и вратичките, оставени в ограниченията и забраните, вероятно ще попречат на правителството да наложи постоянна забрана на продажбата и консумацията на диви животни, коментира Стивън Лий Майърс в „Ню Йорк Таймс“ .

Вместо да наложи постоянна забрана, Националният народен конгрес започна да прави проучвания

Китайският законодателен орган - Националният народен конгрес - прекъсна годишната си сесия в края на май, без да приеме нови закони, които да прекратят търговията с диви животни.

Конгресът издаде директива за проучване на прилагането на действащите правила, тъй като изготвя ново законодателство, процес, който може да отнеме година или повече. Той обеща да прекрати „незаконната търговия и консумация на диви животни“, без да уточнява какви стъпки ще бъдат предприети за нейното регулиране. 

Милиони фермери недоволстват, милиони бамбукови плъхове гладуват

Наложените ограничения не се приеха добре в селските райони, където дори официални лица започнаха да лобират за разхлабване на мерките. Те се мотивират с партийните цели за премахване на крайната бедност до 2020 г. Една от тези мерки беше развъждането на диви животни, което се превърна в бизнес за 8 милиарда долара според прогноза за 2017 г. Така например, в Гуанси, регион, граничещ с Виетнам, фермите за бамбукови плъхове процъфтяват през последните две десетилетия, насърчавани от правителството като начин да се избавят фермерите от бедността. Около 100 000 души отглеждат 18 милиона бамбукови плъхове. Печалбата от отглеждането на 1100 плъха е около 14 000 долара годишно. И тези фермери не знаят какво да правят сега с животните си. 

Някои региони вече обявиха програми за подпомагане на производителите, засегнати от забраната, като компенсират фермерите, отглеждащи бамбукови плъхове, змии, цивети и елени. Други ги насърчават да преминат към култури или животни за традиционната медицина или кожи, което означава, че месото на животните все още може да намери своя път към пазара. 

Правителството непрекъснато прави изключения от правилата

За да успокои духовете, Министерството на земеделието извади кучетата от „белия ​​списък“ на домашни животни за консумация. Това зарадва онези, които се обявяват срещу традицията да се яде кучешко месо. Но в същото време то добави към списъка  два нови вида, считани по-рано за диви – ему и мускусна патица, което означава, че те могат да бъдат продавани. То не добави бамбуковите плъхове, въпреки призивите на земеделските производители. 

Но докато продажбата на бамбуковия плъх за месо е забранена, той може да се използва за направата на  четки, а също и в традиционната китайска медицина, която Комунистическата партия активно популяризира за лечение за Covid-19. Подобно е положението и с панголина  правителството обяви, че го премества в категорията на застращени видове с най-високо ниво на защита.И в същото време е законно да се купуват лекарства, направени от неговите люспи. Те са една от 28-те съставки на лекарството Guilingji, продавано за подобряване на сексуалната потентност. Други съставки са еленови рога, морски кончета и мозък на врабчета. 

„Разочароващо е, че Китай пропусна рядката възможност да поеме водещата роля и даде чудесен пример за света, като приеме прогресивно законодателство за предотвратяване на бъдещи пандемии“, казва Пей Су, който ръководи ACTAsia, международна организация за правата на животните.