Масови антирасистки протести за втора поредна вечер пометоха улиците на Кеноша, Уисконсин, след като местни полицейски служители простреляха чернокож, предаде Си Би Ес.

Полицаите използваха сълзотворен газ, за да усмирят стотици демонстранти, които палеха коли, разбиваха прозорци, хвърляха бутилки и влизаха във физическа саморазправа с органите на реда.

Безредиците в Кеноша избухнаха, след като бе публикувано видео от смартфон, на което се вижда как Джейкъб Блейк е прострелян с множество куршуми в гръб от полицаи (според близки на Блейк - 7 пъти), докато се навежда към джипа си. И трите му деца са в автомобила.

29-годишният мъж е приет в болница в тежко състояние, но вече е стабилизиран.

Протести имаше и в столицата Медисън. Си Би Ес съобщи, че са се чували възгласи като "Това не е бунт, това е революция" и "Бялата тишина е насилие".

В понеделник кметът на Кеноша Джон Антармиан трябваше да проведе пресконференция в парк, но впоследствие тя бе преместена в сградата на местната управа. Стотици протестиращи щурмуваха зданието и разбиха входната врата, преди полицаите да ги спрат с лютив спрей.

Какво се случи с Джейкъб Блейк

Джейкъб Блейк е прострелян в 17 ч. тази неделя. Полицаите на Кеноша не разполагат с камери като част от униформата си, които вече са задължителни в множество райони на Америка, но притежават микрофони.

Свидетел заснема на видео случката, като според него преди това един от служителите е хванал Блейк в ключ, докато друг го е удрял по ребрата. След това полицайка използва тейзър срещу мъжа. Свидетелят разказва, че преди Блейк да бъде прострелян, е чул как полицай се провиква: "Пусни ножа."

Без да разкриват подробности около случая, от местната полиция твърдят, че тримата полицейски служители са били изпратени на мястото след сигнал за домашно насилие.

Бенджамин Кръм, който е адвокат и активист за равни права, сподели, че в деня на стрелбата Блейк е празнувал с децата си рождения ден на едно от тях.

"Тези деца (на 3, 5 и 8 години), тези бебета ще имат психологически травми до края на живота си", сподели той.

На 6 юли срещу Блейк е било повдигнато обвинение в сексуално посегателство и неправомерно поведение във връзка с домашен тормоз. Заповед за ареста му е била издадена на следващия ден.