Рублата - националната валута на Русия, поевтинява сериозно спрямо еврото и към момента достига до най-ниските си нива от 2016 година. Всичко това - в резултат на опасенията за влошаването на отношенията на Москва със Запада заради обвиненията в отравяне на опозиционера Алексей Навални и задълбочаващата се криза в Беларус. 

Така резултатите на местната валута показват следните стойности: в сряда еврото поскъпна спрямо рублата с допълнителни 0,45% до 89,80 рубли, достигайки най-високо ниво от февруари 2016 година насам и далеч от нивата около 70 рубли от началото на настоящата година, пише БНР. 

Междувременно рублата поевтинява 0,75% към 75,95 рубли за един щатски долара, което е е нейното най-ниско ниво от началото на месец май.

Нарастващото политическо напрежение се отразява негативно и на руските държавни облигации, като цената на дълговите книжа с падеж 2047 година панда до триседмично дъно от 136,01 долара, според данни на Tradeweb.

Министерството на финансите ще тества настроенията на пазара по отношение на руските активи чрез предлагане на съкровищни ​​облигации OFZ на седмичен търг, след като през миналата седмица отмени този търг поради нестабилност на пазара.

Междувременно беларуската рубла се срива до все по-ниски нива, оставайки под силен натиск от продажби с оглед на продължаващото увеличаване на напрежението в страната между управляващите и протестиращите, които не са съгласни с изборните резултати по преизбирането на президента Лукашенко.

В сряда беларуската рубла поевтинява с 1,7% спрямо щатския долара до 2,45 рубли и с нови 2% спрямо еврото към 3,13 рубли.