Ден 50-и на протестите започна с блокада изненада на Съдебната палата - защото там се помещава главният прокурор Иван Гешев. Инициаторите от сдружение БОЕЦ завардиха първо задния вход на сградата, въпреки че уточниха, че в нея се помещават и други хора, и институции, чиито оставки не се искат - целта е обвинител № 1. Недоволните се въздържаха от това да мятат яйца по фасадата на палатата, която е паметник на културата - за да не я цапат. Но решиха да оставят яйца пред вратата, от която се предполага, че на работа ходи Гешев. 

"Иванчо, намери си яйцата."

"Гешев, ела си вземи яйцата", прозвуча от мегафона преди протестиращите с викове "Оставка" и "Позор" да се отправят на "почетна обиколка" към останалите входове на страдата. 

БОЕЦ пред Съдебната палата.

На мегафона говори и един от задържаните в предишни дни протестиращи - по обвинения за хулиганство по време на демонстрации (досега сериозно напрежение по площадите не е имало, а повечето задържания от МВР бяха за хвърлени пликчета с боя, препречено движение и натискане на паникбутон в метрото, а по-сериозни случки имаше само в началото, когато бяха счупени няколко стъкла на Партийния дом, и миналата седмица със счупените стъкла на кола на жена, която опита да премине през протестиращите на "Ситняково", возейки децата си на задната седалка. Имаше обаче полицейско насилие в първите дни с пребити младежи.)

Човекът разказа, че наред с останалите надписи по стените в ареста на 6-о РПУ, където е бил 24 часа, имало и "Долу Бойко". И заключи: "Когато в килиите има политически лозунги, значи положението е сериозно. Оставка, лустрация, свобода."

И пред останалите входове - в това число и пред централния откъм бул. "Витоша", бяха оставени яйца, даже надписани - да е ясно чии са.

От БОЕЦ раздадоха и разпечатки от писмо, получено от прокуратурата по Закона за достъп до обществена информация. То съдържа отговори на институцията за работата на Иван Гешев като прокурор, преди да заеме най-високия пост в йерархичната пирамида на държавното обвинение. Водачът на БОЕЦ Георги Георгиев заяви, че атестационната комисия на Висшия съдебен съвет е прикрила "успехите" на главния прокурор в годините, когато Гешев работи в Софийската градска прокуратура, и липсата на внесени от него обвинителни актове. Сметката показва, че обвинителните му актове в съда са 20 за 7 години, заявиха протестиращите.

"Власти, които се страхуват да дойдат при хората, са обречени. Ше успеем, защото каузата ни е чиста", заяви Георгиев. 

Блокадите на трите възлови кръстовища - между сградите на президенството и на МС, пред Софийския университет и на Орлов мост - остават.
 
Непроменени остават и исканията за оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

"Стена на позора" и балони

По време на вечерния протест в 50 ден от антиправителствените прояви край фонтана на президентството беше поставена "Стена на позора", където беше и подиумът за ораторите.

Арман Бабикян от "Отровното трио" призова гражданите да поставят на нея снимки на политици, които смятат, че заслужават това, а политиците, които ще минават покрай нея, да направят нужното, за да не видят снимките си.

"След 13 години най-сетне Европа се сети да попита за корупцията в България", каза на протеста Велислав Минеков от "Отровното трио". Той цитира публикация на Euractive, според която утре при затворени врати в Европарламента ще се проведе заседание, посветено на ситуацията в България. 

Надпис, "вдъхновен" от днешното изказване на Валери Симеонов.

 

Контрапротест поиска оставката на Радев

В края на деня противници на блокадите в центъра на столицата се събраха пред пилоните на НДК. Около петдесетина души поискаха и оставката на президента Румен Радев, когото определиха като "разединител на нацията", предаде БНР.
 
Подготвени са и две подписки, обясни един от организаторите на контрапротеста Николай Колев: "Досега хората се подписваха в сигнала до прокуратурата за извършени престъпления, който конкретно ще бъде подаден срещу лицата, които са отговорни за всичко това – т.нар. Отровно трио, разни бизнесмени зад граница и други политици. А сега искаме да формулираме простото, ясно и конкретно искане да бъдат премахнати блокадите", каза той пред радиото.