Окръжна прокуратура-Бургас е образувала досъдебно производство по члена за престъпление по служба срещу длъжностното лице, издало разрешително за строеж на прословутия "Алепу вилидж".

Бъдещият курортен комплекс предизвика много подигравки, иронии и намеци за безогледната корупция по Черноморието, след като се разбра, че първият етап от него по документи се води строеж на подпорна стена.

"Окръжна прокуратура – Бургас е разпоредила да бъдат изискани незабавно от Община Созопол заверени копия на издадените по този казус разрешения за строеж", пише в прессъобщението на държавното обвинение

Макар да не се споменава кой е субектът на обвинението, очевидно е, че длъжностното лице, което издава разрешителни за строеж, едва ли може да е друг освен главният архитект на общината (отделна тема е дали тази му дейност изобщо може да се инкриминира като "престъпление по служба", защото издаването на строителни разрешителни е част от длъжностната му характеристика, б.р.).

Образуваното досъдебно е по чл. 282 НК, чиито текст е прелюбопитен:

"Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда..." и т. н.

Именно т. нар. "специална цел", която е залегнала в законовия текст - че обвинението пропада, ако не докажеш, че човекът е действал с цел да набави облага или да причини вреда, прави така, че по тези дела прокуратурата традиционно се проваля и де факто почти винаги катастрофират в съда. 

Ще бъдат извършени и три експертизи - тройна техническа експертиза, съдебно-оценъчна експертиза и екологична такава - посочват още от държавното обвинение.

Двете строителни разрешителни

Както Клуб Z писа, след разразилия се преди три месеца скандал с "подпорната стена", Върховната административна прокуратура (ВАП) назначи проверки, а след приключването им обяви, че ще протестира строителното разрешително за комплекса. По-точно - едно от двете, защото те се оказаха две.

Внесеният протест бе срещу разрешение на строеж, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол (решение номер 100). То обаче се явява второ, издадено половин година след първото. В получения от ДНСК доклад обаче се сочи, че от главния архитект на общината е издадено предхождащо разрешение за строеж - на 26 февруари 2018 г. - за "укрепване на свлачището". По средата между двете разрешителни стои нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г., с която възложителят декларирал, че първото разрешително няма да бъде използвано, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. В първоначалния вариант свлачището е трябвало да бъде укрепено с "пилоти" - т. е. като стена, а не като "клетки", както е сега. Пред екоинспекцията е представен проектът с "пилотите", като тя е дала зелена светлина за градежа.

Според държавното обвинение "разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила разрешение за строеж не подлежи на отмяна съобразно чл. 156, ал. 5 от Закона за устройство на територията". С други думи - оттам обявиха, че единственото разрешително строително, което би трябвало да е валидно в случая е това от февруари, но не и това от септември.

Обвинението твърди още, че не е извършена задължителната оценка за въздействие върху околната среда, което е задължително, защото строежът се намира в две защитени зони.