Сърбия не признава избора на Александър Лукашенко за президент на Беларус, но се надява той да не ѝ се "разсърди".

Това е накратко позицията на официален Белград за събитията в бившата съветска република, изразена днес от министър-председателката Ана Бърнабич.

Тя каза, че страната ѝ ще подпише декларация на държавите членки на ЕС, че тъй като изборите за президент на Беларус на 9 август т.г. не са били честни и демократични, Съюзът не признава резултата им. 

Това ще стане в рамките на синхронизирането на външната политика между ЕС и Сърбия, която преговаря да се присъедини към него.

"Подписването на декларацията на ЕС за Беларус е нещо, което Сърбия трябва да направи в рамките на външнополитическата синхронизация, но страната ни не трябва да забравя приятелските отношения с Лукашенко", каза Бърнабич, цитирана от в. "Вечерне новости".

Бърнабич добави, че се надява, че "Лукашенко няма да се разсърди" и че ще разбере действията на Белград по правилен начин.

Министър-председателката се зарече никога да не промени политиката си спрямо Беларус.

"Лукашенко е държавник, посетил страната ни по време на бомбардировките на НАТО. Не трябва да забравяме тези актове на приятелство към Сърбия в най-трудните моменти", каза Бърнабич. "Имаме много добри отношения с Беларус и фактът, че сме се присъединили към декларацията, не означава, че нашите отношения, основани на приятелството, се променят".

Тази година Сърбия е подкрепила 12 от 25 външнополитически документа на ЕС, съобщава "Вечерне новости". Тя е отказала да подпише три акта за Русия и Украйна, три - за Венецуела, както и по един за Мианмар, Иран, Беларус, Никарагуа, Сирия, Турция и Грузия.