Ваксинирането за COVID-19 в България ще бъде безплатно за българските граждани и ще е доброволно. 

Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който днес бе на посещение в Стара Загора. Това е поредната му обиколка на страната, като по места проверява дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците организация за работа в условията на пандемия от коронавирус.

Проф. Ангелов съобщи още, че  България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са на фармацевтичния гигант "Астра Зенека", с когото Европейският съюз подписа договор преди дни, предаде БНТ. 

Не е ясно кога ваксина ще бъде доставена в България - това може да стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

"Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора", добави министърът, цитиран от обществената медия, след като се появиха различни публикации.

По думите му заявените към момента над 2 млн. ваксини трябва да са приоритетно за уязвимите групи от населението – хората над 65-годишна възраст, такива с хронични заболявания и служителите на първа линия. 

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина.