"Твърдението на г-н Гешев, че той е организирал изслушването в Европейския парламент пред подкомисията за мониторинг на върховенството на закона към Комисията по правосъдие и граждански права, е пряка и скандална лъжа."

Така евродепутатът Радан Кънев реагира на прочита на прокуратурата за събитията около вчерашното закрито заседание на подкомисията. Кънев държи да уточни още: 

"Изслушването е организирано от евродепутата от Нидерландия Софи Ин’т Велд, председател на подкомисията, като подготвителен етап от организацията на пленарен дебат за институционалната криза в България."

Както Клуб Z писа, членовете на новосъздадената мониторингова група за България са изпратили специално писмо до премиера Бойко Борсиов с покана да присъства на заседанието. Покана бе пратена и до главния прокурор Иван Гешев. Вместо министър-председателя на заседанието бе вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. На мястото на Гешев бе заместничката му Красимира Филипова, участва и зам.-министърката на правосъдието Десислава Ахладова. Там е била от страна на родните институции и Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.

Заседанието бе закрито, но участници в него - като журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов, обявиха след приключването му, че представителите на българските институции са били подложени на унищожителни критики. "По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начина, по който провежда съдебна реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липса на действия; заради неотчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, "тревожна", заяви Стоянов.

Евродепутатката Елена Йончева също коментира - че в тази подкомисия не те викат, за да те хвалят.

Оказа се обаче, че родната прокуратура има съвсем различна версия за случилото се на заседанието. От официалното прессъобщение се разбира, че... въпросното заседание било "по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск".

Не бе уточнено защо, ако Иван Гешен е инициаторът, във видеоконферентната връзка при закрити врати се яви не той, а неговата заместничка. 

Според официалната версия на държавното обвинение акцентите на срещата били "усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор".

"По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова", съобщи сайтът на прокуратурата. 

Както Клуб Z писа, в понеделник Гешев свика безпрецедентно по мащабите си "национално съвещание" на прокуратурата, което събра над 700 служители на държавното обвинение и следствието. А целта му бе "отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз". 

Това мероприятие на Гешев дойде след няколко декларации на Прокурорската колегия на ВСС - последната от 10 август на тази година, в която се изразяваше становище срещу "опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск".

По време на събитието, за което полицията бе отцепила отрано сутринта огромен периметър и с основание може да се каже, че присъстваше "масирано", се редяха написани речи от прокурори и следователи от цялата страна, а накрая обвинителите станаха на крака, за да "изгласуват" без нито един против декларация, предложена от началника им, в която се посочваше, че "опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната (на прокуратурата) независимост чрез оказване на натиск е предупредителен знак за назряващ проблем".

Така и не стана ясно какъв е поводът за събитието - дали предлаганите от ГЕРБ конституционни промени, дали анонсираните от президента Румен Радев такива, дали продължаващите с години настоявания на "Демократична България" за реформа в съдебната власт с фокус върху "безконтролната" фигура на главния прокурор, дали протестите, които над 50 дни искат оставката на Гешев или друго. Имаше само призив от говорителката на главния прокурор Сийка Милева - политици да не бъдат споменавани в речите поименно.