"За Синеморец, Варвара, Резово, Ахтопол и горите на природен парк "Странджа". Последен шанс да опазим планината и южното ни море от изсичане и бетониране".

Така е озаглавена петиция, която набира сила в специализирания сайт peticiq.com. Неин инициатор е общинската съветничка в София от "Демократична България" Марта Георгиева. А основното искане е - мораториум за застрояване на 300 метра от брега, опазване на ПП "Странджа" и премахване на всички незаконни обекти.

Петицията е адресирана до Народно събрание, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието, храните и гори, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община "Царево".

"Настояваме замесените институции, независимо под чие партийно управление, най-сетне да влязат във функциите си, да изпълнят дълга си към българските граждани като защитят обществения интерес", се посочва в петицията.

И се изброяват седем точки - неща, които институциите трябва да предприемат като действия:

1. Народното събрание на Република България да приеме Мораториум на строителството на 300 метра от морския бряг, както и на цялата територия на ПП "Странджа" до приемане на ОУП на Царево и План за управление на ПП "Странджа".

2. Министерството на регионалното развитие и благоустройството да възложи изработването на нов ОУП, който да не допуска застрояване на 300 метра от морския бряг. Всички земи, частна собственост с влезли в сила устройствени планове, да се отчуждaт от общината. Новият ОУП да гарантира визуални коридори към хоризонта и да не допуска увреждане на пейзажа и на силуета на природните забележителности от сгради и артефакти.

3. Общинският съвет в гр. Царево да преустанови всякаква промяна на собствеността и предназначението на земи на 300 метра от морския бряг.

4. Министерството на околната среда и водите да възложи изработване на План за управление на ПП "Странджа", който изрично да не допуска строителство в парка.

5. Министерството на земеделието, горите и храните да преустанови сечта в държавните гори на територията на ПП "Странджа" до приемане на План за управление.

6. Компетентните институции незабавно да премахнат всички незаконни строежи на цялата територия на Община Царево, както и недовършените и съответно загубили разрешение за строеж сгради, за да се освободи ландшафта от увреждащия го бетон.

7. Министерството на земеделието, храните и горите да сложи бариери на всички горски пътища в ПП "Странджа" и други защитени територии, така че да не се допуска преминаването и паркирането на МПС извън служебни цели. 

"Природен парк "Странджа" е обявен за защитена територия през 1995 година с цел "да бъде опазена дългосрочно уникалната природа във водосборите на реките Велека и Резовска и да се осигури устойчиво социално-икономическо развитие в района". Вече повече от 25 години не е приет План за управление на парка, което значи, че не са изрично регулирани човешките дейности на територията му и така се позволява да бъде застроен и изсечен "на парче" (макар всякакво строителство в парка да е забранено от специалния Закон за защитените територии)", се посочва в петицията.

"Общината в Царево продължава да продава земи, да сменя предназначението им и разрешава строителство на педи от морския бряг в най-красивите кътчета, като унищожава завинаги силуета и живата природа на уникални природни забележителности" - пише още.