Премиерът Бойко Борисов да представи пред обществото ревизионните актове на "Лукойл", поиска във видеообръщение съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Той се появи пред новопостроения петзвезден хотел "Хаят" в София, който се свързва с бившия дългогодишен генерален директор на руската компания Валентин Златев. 

Христо Иванов попита дали има връзка между финансирането на новия хотел и това дали "Лукойл" са плащали всички данъци, свързани с дейността си в България по импорт на суров петрол, неговата обработка и продажбата му от веригата бензиностанции.

Съпредседателят на "Демократична България" се обърна към премиера Борисов, за да му напомни за пореден път да изпълни обещанието, дадено още по време на демонстрациите в парк „Росенец“, за това ревизионните актове на "Лукойл" да бъдат предоставени на обществеността (за което има и решение на съда, защото документите са поискани по Закона за достъп до обществена информация, а институциите са осъдени за отказ да ги предоставят - б.р.)

"Затова сме тук, за да напомним отново на премиера да изпълни своето обещание да публикува тези данъчни документи, от които да стане ясно имат ли почва съмненията, че "Лукойл" е укрила данъци в България или по някакъв начин си ги е спестявала. И да стане ясно как всъщност е финансирана тази хотелска империя.", каза Христо Иванов.

А след това отбеляза, че "Хаят" е част от една огромна хотелска империя, която досега се свързваше с бащата на Валентин Златев и беше управлявана от кипърска офшорка, в чието управление в миналата година се появява и името на Валентин Златев.   

Иванов припомни също така, че от 2018 г. “Да, България!” се опитва да изясни този въпрос и свързаните с него съмнения. 

След отказа на НАП на предостави ревизионните актове, от които ще си проличи отношението на българските данъчни власти към "Лукойл", “Да, България!” обжалва и печели на две инстанции. Вместо да изпълни решението на съда, НАП отново отказва да предостави ревизионните актове. Министър Владислав Горанов не реагира на последвалото писмо, с което Христо Иванов го призовава да нареди на НАП да предоставят информацията. 

От "Росенец" Христо Иванов се обърна с призив и към премиера за това да нареди тази информация да бъде предоставена на българските граждани и Борисов публично обеща това да се случи. Развитие по темата няма, затова преди две седмици Иванов се обърна и с писмо към премиера, за да му напомни обещанието.

"Става дума за отклоняване на плащане на данъци в размер около милиард лева.", твърди Иванов.  

Той отбеляза, че това е петият път, в който му се налага да напомни на българските власти за този ангажимент – да изпълнят това съдебно решение, да отговорят на зададените въпроси.

"Искам, за да няма изненадани, да заявя, че следващият път, в който ми се наложи, след откриването на хотела, да задам тези въпроси, ще го направя на руски и на английски. Така че бъдещите гости на хотела – несъмнено инвеститори, несъмнено европейски чиновници и политици, да могат да се запознаят с този интересен контекст в София. А също така с него да могат да се запознаят и може би бившите колеги на Валентин Василиевич."

Иванов се обърна и към прокуратурата с напомняне, че трябва да разследва съдържанието на записа, в което глас, приличащ на този на Борисов, разговаря с г-н Златев и му търси сметка зад кои политически сили застава. 

"Един премиер може да търси сметка на един гражданин – камо ли пък на един влиятелен представител на грамадна руска компания, камо ли пък на един собственик на хотелска верига, какъвто е г-н Василиевич – може да му поставя по този начин въпроси, само ако има средства да му оказва някакъв натиск, някакво влияние. Например, ако имат някаква малка обща тайна. Една малка обща тайна за един милиард лева например.", заяви Иванов.

И отбеляза, че това са само въпроси, чийто отговор няма как да стане ясен, докато не бъдат показани ревизионните актове на Лукойл.