"ДПС няма да подпише внасянето на нова конституция на Република България". 

"ДПС няма да гласува за свикване на Велико народно събрание". 

Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на заседание на Централното оперативно бюро и парламентарната група на движението. По думите му проектът, представен от ГЕРБ за нов основен закон, "не отговаря на заявеното искане за рестарт".  Нещо повече - "изготвеният проект е поредният удар срещу демокрацията и държавността, защото се отрича от общоприетите ценности свобода, мир, справедливост, отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип".

"Водени от основните принципи в устава ни, нашата партия няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция. Според нас изготвеният проект на нова конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността (...) Конституцията засяга пряко свободите на всички български граждани, ето защо всички политически сили сили трябва да подходят с необходимата отговорност. (...) Нова конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор в дискусия в спокойно политическо време", прочете партийната позиция председателят на движението.

По думите му трябва да се чуе мнението на гражданската общество, на академичните среди, да се отстраняват констатирани недостатъци в действащата конституия и да има стремеж към върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности.

Без подкрепа от ДПС е невъзможно управляващите да съберат 160 гласа за свикване на Велико народно събрание. ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат 116 гласа заедно. Но дори независимите и "Воля" да дадат рамо, броят на гласовете пак не стига за нужното конституционно мнозинство.

Хипотетично - единствен шанс остава, ако БСП ревизира отказа си за подкрепа, обявен вече от председателката Корнелия Нинова. В левицата предстои избор на лидер, като Нинова отново е кандидат за поста. Прекият избор е насрочен за 12 септември.

Планът на ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че иска "рестарт" на системата чрез Велико народно събрание и нова конституция, бе с началото на новия политически сезон да внесе проект за нова конституция. За целта са нужни 120 подписа. А след това в срок от два месеца - минималният според действашите правила, след който може да се пристъпи към решение, да води преговори в рамките на действащото Народно събрание. 

Борисов обеща, че ще се оттегли от поста си в деня, в който получи "да" от парламента за Велико народно събрание. В последствие в интервю вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че ако не се съберат нужните 160 гласа, то решението според него следва да е същото - оставка на правителството. Това обаче бе "лично мнение", а не партийно от името на ГЕРБ. В началото на август вицепремиерът намекна в друга медийна изява, че оставка на кабинета е възможна и в края на септември.