Няма изненада от решението на ДПС да не подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция и да откаже подкрепа за свикване на Велико народно събрание. Това бе първата реакция от страна на управляващите, след като от движението обявиха позицията си. Тя на практика представлява невъзможност ГЕРБ да събере подкрепа от 160 гласа в действащия парламент за свикване на ВНС. Управляващите може и да успеят да получат 120 подписа под представения проект за нов основен закон, но за "голямото решение" единствената опция е БСП да промени позицията си, показва парламентарната аритметика. 

Захариева, цитирана от бТВ, заявява, че в следващите часове до старта на парламентарния сезон на 2 септември ГЕРБ ще провери може ли да събере 120 подписа. След това коалиционният съвет на управлението ще реши как да действа. 

Към момента партията и коалиционният ѝ партньор "Обединени патриоти" имат 116 депутати. От ВМРО обаче поставиха условие техни искания да влязат в конституционния проект, за да го подпишат. Не е ясна още позицията на деветимата независими депутати в Народното събрание, повечето от които са от "Атака". Миналата седмица от ГЕРБ намекнаха, че подкрепа оттам ще има. От "Воля" засега няма да дадат парафи под проекта. 

Георги Свиленски от БСП, който е и зам.-председател на парламентарната група, също каза, че не е изненадан от позицията на ДПС - от движението логично не се хванали на опита за "подмяна на конституцията".

Отровното трио: Оставка, служебен кабинет, честни избори

В ден 54 от протестите срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев и след обявеното решение от ДПС, че ГЕРБ няма да получи подкрепа за нова конституция и Велико народно събрание,  реакция на новината дойде и от Отровното трио. Неформалните говорители на демонстрациите обявиха, че "днес по-умният от съдружниците във властта лиши Бойко Методиев Борисов от последното му алиби за оставане на власт." 

Велислав Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от Отровното трио.

Тримата заявяват, че "след смяната на министри, безпринципното раздаване на пари, опитите за насилие върху гражданите, последният шанс за задържане във властта след изявлението на ДПС вече не съществува". 

"Ние не се доверяваме на мафиотското управление до окончателната и бърза оставка на правителството и съставянето на служебен кабинет, гарантиращ честно и прозрачно провеждане на изборите. Протестите продължават, както и всенароднoто въстание на 02.09 остава. Това е чудесна дата, на която самотният диктатор може да се оттегли, за да можем на 06.09 да празнуваме Съединението на България", пише в позицията на триото.

Оттам искат три неща: бърза оставка на правителството, служебно правитество, честни избори. И добавят, че "битката продължава".