Броят на заразените с коронавирус в Русия превиши днес 1 милион души, което я подрежда на четвърто място в света по потвърдени случаи след САЩ, Бразилия и Индия, предаде РИА Новости. В същото време започва новата учебна година за учениците и студентите както обикновено - присъствено - въпреки пандемията. Същото става и в европейските страни като Белгия, Великобритания, Германия, Франция.

Успоредно с учебните занятия в Русия започна и ваксинацията против коронавирус с ваксината, за която президентът Владимир Путин съобщи по-рано този месец. Европа не проявява интерес към нея, защото в момента на обявяването ѝ тя не беше преминала всички необходими изпитания.

В повечето руски училища се организират тържества при спазване на всички санитарни изисквания, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Занятията навсякъде ще започнат в присъствен вид, съобщиха ресорните министерства.

Предвижда се учениците да спазват мерките против коронавируса, препоръчани от компетентните власти - социална дистанция, измерване на температурата и разследване в случаи на открити заразени деца или учители. Родителските срещи ще се провеждат онлайн. Различните класове няма да излизат в междучасия по едно и също време.

Тази година в първи клас тръгват почти 2 милиона руски деца. Занятия ще започнат общо 17 милиона ученици в средните училища и още 3 милиона студенти от различни видове техникуми и колежи.

Ключово събитие днес е общоруският открит урок под наслов "Да помниш, значи да знаеш" с участието на президента Владимир Путин. Темата му ще е опазването на историческата памет и 75-ата годишнина от победата на Съветския съюз във Великата отечествена война. Учениците ще бъдат поздравени и от екипажа на Международната космическа станция.

В повечето висши училища учебната година ще започне в присъствена форма. Властите препоръчват обаче задочните и вечерните занятия временно да се осъществяват в дистанционен режим. Университетите ще осигуряват предпазни средства за студентите, преподавателите и персонала. Чуждестранните студенти ще се допускат до занятия само след двуседмична карантина и тест за коронавируса. 

В Европа

От днес децата във Франция и Белгия се връщат в класните стаи за новата учебна година след шест месеца на хаос заради коронавирусните ограничителни мерки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През миналия месец в училищата вече се върнаха децата в Германия, Северна Ирландия и Шотландия.

Във Франция от днес се подновяват присъствените занятия за общо 12,4 милиона ученици при спазване на изискванията на здравните власти. Сред тях са задължителното носене на маски за учители и ученици над 10-годишна възраст, включително в открити пространства, но отпада правилото за спазване на разстояние в училищните дворове и затворени пространства, когато това не е възможно.

Във Франция, Белгия и на други места имаше два месеца карантина - от средата на март до средата на май, а след това само някои приоритетни класове можаха да възобновят занятията преди лятната ваканция.

И в Белгия днес започва новата учебна година. Премиерът Софи Уилмес заяви, че децата непременно трябва да възобновят "нормални или колкото се може по-нормални учебни занятия".

Това мнение се споделя и от британското правителство, което заяви, че ползите от връщане в училище, което тази седмица ще стане и в Англия и Уелс, са по-големи от потенциалните рискове.

Майка изпраща детето си на училище в Брюксел и сипва в дланите му дезинфектант.    Снимка АП/БТА

Белгия има население от 11,5 милиона души, а броят на смъртните случаи от коронавирус като процент от населението е един от най-високите в света. Там до 1 октомври социалните контакти без маска и на разстояние под 1,5 м са позволени само за групи до пет души.

В Испания, където учебната година започва между 4 и 15 септември в зависимост от областите, маските ще са задължителни за деца над 6 години и по всяко време.

Статистиката днес

Страната с най-много потвърдени случаи на коронавирус (над 6 милиона с близо 188 хиляди починали ) остава САЩ по данни на worldometers.info. Следват Бразилия (3,9 милиона, над 121,5 хил. жертви) и Индия (3,6 милиона, над 65,4 хиляди жертви), Русия (над 1 милион заразени, близо 17,3 хиляди починали).

Броят на установените носители на коронавируса в света днес надхвърли 25,6 милиона, а жертвите превишиха 855,3 хиляди. 

Повече подробности за коронавируса по света вижте тук.