Правителството на Бойко Борисов е изправено пред огромно изпитание тази сряда заради масови протести в цялата страна, който започват да тревожат Брюксел и Берлин. Така започва публикуван днес анализ на европейското издание на "Политико" за ситуацията в България.  

Вече почти два месеца предимно млади протестиращи участват в демонстрации, като те твърдят, че олигархична мафия държи под контрол държавата чрез влиянието си в съдебната система, медиите и силите за сигурност, коментира медията.

В текста се разказва за опита на Борисов да "рестартира" държавата с проекта за нова конституция и свикването на Велико народно събрание и реакцията на протестиращите, които в първия работен ден на обикновеното Народно събрание организират "велико народно въстание". 

"Политико" коментира, че целта на премиера е да си спечели време, тъй като няма да е в състояние да събере мнозинство от 2/3 народни представители, за да свика ВНС.

По-голямата част от анализа е посветена на засилващите се критики от Европа. Години наред провалите на България с върховенството на закона се измъкваха от строгите проверки на ЕС, каквито се провеждат в Полша и Унгария, защото Борисов избягва да води идеологическа война срещу Брюксел и често се стреми да парадира с лоялността си към Меркел и ЕНП, пише "Политико". И добавя:

Умението на Борисов да се измъква от международните критики отслабва и българската криза започва да бие тревожни камбани сред редиците на християндемократите, които дълго време бяха възприемани като бащите основатели на ГЕРБ.

"За мен е ясно, че трябва да говорим сериозно с правителството на Бойко Борисов, без увъртания", съобщи Гюнтер Крихбаум - християндемократ и председател на комисията по европейските въпроси в Бундестага, пред "Политико". "Тези неща са недопустими. Присъединяването на България към ЕС бе обвързано с проемането на ангажименти и очаквания и гражданите на България бяха измамени от плодовете на членството в ЕС."

Детлеф Мюлер, заместник-говорител на социалдемократите (СПД) в Бундестага, също изрази опасения, че България може да се превърне в нова Унгария. 

"Ние (Германия) също трябва да обърнем повече внимание на държави като България по време на председателството на Съвета на ЕС", каза той. 

Неговата партия, която е част от управляващата коалиция на Меркел, вече изрази подкрепата си за протестите срещу Борисов и Гешев.

Нарастващите опасения за България вече са видими и в Европейския парламент. През миналата седмица Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права проведе сесия за закрити врати за България, която разследва действията на главния прокурор и ролята на еврофондовете в корупцията, напомня "Политико".

Детайлите от заседанието не са известни, но мнозина представители на групата настояха публично, че България заслужава по-внимателна проверка.

"Не говорим достатъчно за България", заяви Катарина Барли, социалдемократ, бивш германски министър на правосъдието, който сега е вицепрезидент на Европейския парламент.

Когато бе попитан дали ЕС трябва да подложи България на същите проверки като Полша и Унгария, германският евродепутат от Зелената партия Сергей Лагодински отговори твърдо: 

"Разбира се."

Според ГЕРБ разследването на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е провокирано от евродепутати от опозицията в България, като целта им била да навредят на имиджа на нацията. 

Опасенията на протестиращите са, че новата конституционна рамка ще се стреми да намали властта на президента, като същевременно няма да наложи значими проверки на прокуратурата, предаде "Политико".

Медията публикува изказване на Христо Иванов, който е писал на Урсула фон дер Лайен за опита да се отклони вниманието с проекта за нова конституция.

"Вместо да създаде отговорност за главния прокурор... той (проектът) премахва дори съществуващите, макар и минимални и бездействащи, проверки за неговото назначение и действия", пише Иванов. "Предложената от Борисов "нова конституция" не е нищо повече от поредния опит за измама, маневриране и печелене на време и - по същество - заплашва значително да влоши ситуацията."