Славата на ЕС като на гарант на върховенството на закона е поставена на карта заради невъзможността му да реагира на корупционната криза в България. Това споделя пред "Политико" лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който е и съпредседател на "Демократична България". Иванов е и едно основните лица на протестите в страната.

Иванов настоява Брюксел и Берлин да понесат отговорност за поставянето на българската съдебна система и други ключови институции в ръцете на олигархичната мафия, допълва изданието.

Бившият правосъден министър посочва, че ЕС поддържа слаб мониторинг по отношение на съдебните реформи и едновременно с това подклажда корупцията с европейските фондове.

"Ако ЕС не може да гарантира минимални стандарти при върховенството на закона в толкова слаба държава членка... като България, тогава каква е ползата от него?", пита Иванов в интервюто за "Политико". 

Той добави, че Европейската комисия, която трябва да е гарант на Договора от Лисабон, "умишлено си затваря очите за това, което се случва в България", въпреки че европейските фондове са любима плячка на мафията.

"Подобно превземане на държавата в България стана възможно само чрез лесно достъпния наркотик, какъвто са средствата от ЕС", изтъкна той.

През последните няколко месеца Иванов и други лидери представиха една безпрецедентно ясна картина за това как група от олигарси на практика са създали паралелна държава в рамките на България, която упражнява власт чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и силите за сигурност, обяснява "Политико".

След това медията разяснява, че българската мафия произхожда от шпионската служба от епохата на комунизма и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, за да разшири влиянието си чрез доказали се през времето тактики като заплахи и компромати.

Европейските лидери очевидно мълчат за нарастващите доказателства, че една дъжава членка нагло нарушава демократичните и правните норми на Съюза и така и не са критикували до този момент София заради бруталните действия на полицията срещу антикорупционните протести и атаките срещу репортери.

Иванов заяви, че Брюксел и Берлин си затварят очите за мафията в България, защото премиерът Бойко Борисов, когото протестиращите виждат като отговорник за злоупотребите, е решаващ съюзник на християдемократите на германската канцлерка Ангела Меркел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен в ЕС. Брюксел и Германия също определят българския министър-председател за надежден съюзник в отношенията с Турция, каза Иванов.

"Това е много типично нещо: Империята залязва, когато допуска граничната й политика да се ръководи от местни военачалници", каза той. "Работата е там, че безрезервната подкрепа на Германия и Европейската комисия за Борисов продава твърде евтино доверието и политическия капитал на Европа и Германия. Те биха могли да получат същото ниво на сътрудничество, без да бъдат толкова безпринципни и без да деморализират българската общественост."

Иванов подчерта, че основното изискване на българите не са евросредствата, които Борисов често парадира, че осигурява. Напротив, те желаят ЕС да помогне в спасяването на страната от подчинената правосъдна система, като настоява за истински прогрес в борбата срещу корупцията в замяна на евросредства.

Според лидера на "Да, България" Борисов е успял да спечели благоволението на Меркел заради безрезервната си лоялност към Европейската народна партия и чрез поведението си на мил "глупак" на срещите на Европейския съвет.

Той вметна, че Борисов й напомнял на дружелюбните посетители, с които източногерманците са се срещали на българските плажове в ерата на социализма.

"Той е услужлив като пиколо със специфичния си балкански чар."

Балканско безредие

Въпреки че паралелната държава в България представлява комплексна мрежа от личности, Иванов и протестиращите се фокусират основно върху двама задкулисни играчи от етническата партия ДПС: бившия лидер на партията Ахмед Доган и медийния магнат Делян Пеевски.

Борисов отказва да предизвика Доган и Пеевски, а протестиращите призовават за оставката му отчасти заради връзките му с дуото. Иванов описва подреждането на властта на държавата по следния начин:

"Борисов е цар през деня, Пеевски е цар през нощта."

Говорител на ГЕРБ настоява пред "Политико", че правителството и етническата турска партия не работят като коалиция.

Най-големият проблем за протестиращите е правосъдната система, тъй като се появяват все повече свидетелства за това как тя е употребявана като инструмент за заплахи, изнудвания и изземвания от страна на държавата.

Десетките хиляди протестиращи по улиците на София и други градове призовават не само за оставката на Борисов, но и за тази на главния прокурор Иван Гешев. И двамата мъже отказват да се съобразят.

Иванов изтъкна, че ЕС не може да се държи, сякаш върховенството на закона е вътрешен проблем за България, особено след като страната е в такава бъркотия благодарение на Механизма за сътрудничество и проверка. По необяснима причина ЕК е представила много положителни доклади за съдебните реформи в страната, докато според свидетели мафията все повече пуска корени, пише "Политико".

"Това не е вътрешен въпрос, защото най-голямата корупция се отнася до европейските фондове", обясни Иванов и добави, че неотчетността на България в рамките на ЕС има значителни последствия за единния пазар, особено когато е съчетана с проблеми като контрабандата, организираната престъпност и тероризма. "(Корупцията в България) е въпрос от финансов интерес и национална сигурност за всеки европейски гражданин... Можете да дойдете на почивка в България и да станете жертва на липсата на върховенство на закона, може да имате бизнес в България и той да бъде отнет."