Националната Пътна полиция предприема пакет от мерки за предстоящите 3 почивни дни. Най-атрактивната от тях е, че към КАТ са присъединени екипи на Жандармерията и Охранителна полиция.

Жандармерията ще се влее в трафика със служебни автомобили и ще се движи заедно с пътуващите граждани, стана ясно на брифинг, организиран днес от МВР на изхода на София край "Църна маца". Това обясни наличието от сутринта на тревожни сигнали от наши читатели, че близо до София се наблюдават внушителни колони от патрулки.

"Да видят гражданите че органите са на терен - на Пътна полиция и на цялото МВР", поясниха идеята си от КАТ.

Другите мерки са по-ординерни: регулировчици на инфарктните места - както в малки и големи селища, така на магистралите и първокласните пътища.

От СДВР пък традиционно напомниха за "обръщането" на движението при изхода на Владая - две ленти на "изход" от днес и две наобратно - на "вход" в понеделник. Оттам заявиха, че вече са струпали всички налични сили по входно-изходните артерии на столичния град.

Втори етап на същата операция ще е насочен срещу употреба на алкохол и наркотични вещества при шофиране, като ще се работи и в малките населени места - край кръчми и курортни комплекси. Ще се следи обаче и за колани и всякакви други закононарушения.

На въпрос - ще има ли ограничение за ТИР-овете през почивните дни, от КАТ напомниха, че нямат право на това заради COVID-19. Но пък с електронни устройства ще следят тежкотоварния трафик да не превишава скоростта и, без шофьорите да бъдат спирани, ще им се издават електронни фишове.

Притеснителната статистика говори, че през 2019 г. за същите почивни дни е имало 59 тежки ПТП със 7 загинали и 73 ранени.