Здравословното състояние на руския дисидент Алексей Навални се подобри и лекарите го изведоха от изкуствената кома, в която бе държан с помощта на медикаменти. Навални реагира на запитвания и лекарите смятат, че може да започне вече и да диша самостоятелно без помощта на машини.

"Изкуствената кома бе прекратена и пациентът ще бъде изведен стъпка по стъпка от машинното обдишване", съобщи берлинската болница "Шарите".

Навални бе докаран в нея със самолет, платен от неправителствена организация, на 22 август.

През последните дни здравословното му състояние се подобрява, но все още не могат да се изключат и дългосрочни тежки последствия за здравето от отровата, която бе открита в тялото му.

Преди дни лекарите потвърдиха, че Навални е бил отровен с химическо вещество от групата на новичок – отровата, с която бе направен опит да се убие и двойния агент Скрипал в Лондон.

Русия отрича да има общо с отравянето. Говорителят на Кремъл Димитър Песков дори обвини Германия в абсурдни опити да замеси руската власт със случая. Руската главна прокуратура е поискала от Германия разешенеие за разследване на нейна територия и сътрудничество с германските си колеги и Берлин обяви, че ще го даде.

В същото време германското правителство започна консултации с партньорите си от ЕС за налагане на евентуални санкции срещу Русия заради случая с Навални. От санкциите ще пострада и проектът "Северен поток" 2.  Външният министър на Германия Хайко Маас заяви в интервю за неделното издание на в. "Билд", че се обмисля спиране на проекта, макар че това ще доведе до голем ищети за германски и друг иевропейски фирми. Днес министърът на здравеопазването и един от кандидатите за лидер на ХДС Йенс Шпан заяви, че ще пледира за спиране на газовия проект.