Най-разпознаваемото лице на "Лукойл България" - Валентин Златев, вече не е част от компанията и е напуснал и последния пост, който заемаше в нея. Новината за рокадата първо съобщо бТВ, а проверка на Клуб Z в търговския регистър потвърди информацията. 

Златев, който дълги години беше изпълнителен директор на българското дружество, в последната година и половина бе "понижен" до част от Надзорния съвет на енергийния гигант. От 10 август на тази година обаче той вече не е част и от него. 

Според източници на Клуб Z Златев е напуснал компанията по собствено желание, като щял да се занимава с други проекти. Но не споделиха какви. Той е напуснал и поста на председател на Контролния съвет на "Лукойл България".

Самият бивш директор не отговаря на мобилния си телефон. Клуб Z продължава да го търси и ако разговор бъде осъществен, информацията ще бъде публикувана. 

Така Златев излиза напълно от ръководството на компанията след десетки години прекарани в нея. През последните години обаче името му бе замесено в редица скандали, най-известният от които е съмнението, че ръководената от него компания, не е плащала достатъчно данъци към НАП, използвайки редица счетоводни схеми. 

На 19 април миналата година изненадващо той бе освободен от поста управител на дружеството с протоколно решение. На негово място от Прага дойде 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на "Лукойл ЦИЕ и Белгия" - дивизията на "Лукойл" за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на "Лукойл" в Белгия, според руски публикации.

Тогава обаче причини за рокадата така и не бяха съобщени. Неофициално обаче се смята, че те са свързани със съмнение от страна на руските собственици, че българското дружество е било източвано с години. 

Именно тогава той бе назначен за Председател на Контролния съвет на „ЛУКОЙЛ-България“, като замени на тази длъжност представителя на Президента на ПАО ЛУКОЙЛ г-н Алексей Ламбин. Заедно със зам.-председателския пост в Надзорния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“, на новата си по-висока позиция той координираше цялостната дейност на двете дружества от групата ЛУКОЙЛ и осъществяваше контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на страната.

На практика обаче това е конюктурна дейност и е позиция без особено значение. Тогава се смяташе, че Златев все пак е успял да я спазари благодарение на контактите си с премиера Бойко Борисов.

През последната година започнаха и проблемите за "Лукойл" в България. В началото на май компанията обяви, че може да спре работа, заради готвени промени в правилата за данъчните складове. Поправката целеше да промени изискванията за данъчните складове. Текст, който според експерти, бе директно насочен към руската компания и разцепването на нейния склад на 7 отделни. От фирмата пък се изискваше инвестиция от над 200 млн. лв. за лицензирането им. 

По-късно пък държавата обяви, че създава Държавна петролна компания, която ще има собствени данъчни складове и ще влезе в пазарна конкуренция с другите играчи на пазара.

През юни пък Златев беше привикан на разпит в Специализираната прокуратура, буквално няколко дни след като бившият вицепремиер Валери Симеонов обяви, че смята, че той ще бъде следващият олигарх, станал клиент на прокуратурата. 

До днес обаче не е ясно за какво е бил разпитван и в качеството си на какъв - заподозрян или свидетел.