"Не знам за какво съм "следващият", но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред. Всички граници са преминати."

Това се казва в кратка позиция, разпратена днес до медиите, от бившия изпълнителен директор на "Лукойл България" (сега шеф на Контролния съвет) Валентин Златев, предизвикана от публичното говорене, в най-вече от силните на деня на политици, че той е олигарх, монополист, управлява картел и ще бъде "следващият".

Голяма част от последните определения дойдоха от лидера на НФСБ и съпредседател на малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" - Валери Симеонов. Подобно говорене дойде и от средите на ГЕРБ, като Златев бе посочен като участник в среща с обвиняемия към днешна дата Васил Божков и с лидера на БСП Корнелия Нинова.

От управляващата партия се заканиха и да правят анкетна комисия, която да проверяла кой създал Златев, обвиняемите днес Баневи, обвиняемите Бобокови и пр. имена от т.нар. преход.

Златев бе привикан и на разпит, насрочен за 22 юни - като от прокуратурата отказват и до момента да обявят за какво точно. Действието се развива на фона на намеренията на държавата да навлезе в петролния бизнес, след като изненадващо държавата откри, че една компания държи 78 на сто от данъчните складове.

Всъщност, пръв с намеците бе главният прокурор Иван Гешев, който още през януари, коментирайки казуса "Божков" заяви, че не се срещал с "олигарси". И нив клин, ни в ръкав заяви следното: "Имам покана... Не покана - обаждане имах и от - мисля, че ... кой беше в кабинета - как се казваше - Златев мисля, че беше. Аз с такива хора не се срещам!" 

Ето какво казва Златев за всичко това:

"По повод инсинуациите около името ми държа да заявя следното:

1. Никога не съм участвал в разговор между Корнелия Нинова и Васил Божков. Това са тотални глупости, които отказвам да коментирам.

2. Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. олигархия на прехода, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони.

Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика.

3. По повод спекулациите относно предстоящите ми свидетелски показания вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона.

С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати.

Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред."