Химик, който твърди, че е свързан с тайната съветска програма за създаване на невротоксичното вещество Новичок, се извини на руския опозиционер Алексей Навални, който според германските власти е бил отровен с това вещество, предаде Франс прес.

"Поднасям дърбоки извинения на Навални, че съм участвал в това престъпно деяние по създаването на веществото, с което е бил отровен", заяви днес Вил Мирзаянов в интервю за опозиционната телевизия "Дожд".

Мирзанов, който вече живее в САЩ, първи е разкрил съществуването на Новичок в статии, публикувани в началото на 1990-те години.

Навални вчера описа в Инстаграм трудното си възстановяване в берлинска болница, където трябва да се научи отново да говори и да ходи след предполагаемото му отравяне с невнотоксичното вещество на 20 август в Русия.
Москва отхвърля тази възможност въпреки заключенията на лаборатории в Германия, Франция и Швеция.

Досега трима бивши съветски учени, вече на над 70 години, са заявявали публично, че са участвали в създаването на Новичок.

"Навални трябва да бъде търпелив, но накрая отново ще бъде в добро здраве", изтъкна Мирзаянов, прогнозирайки възстановяване след близо година.

Според него критикът на Кремъл вероятно е погълнал отровата, тъй като изглежда не е заразил други хора.

За разлика от него друг учен, участвал в създаването на Новичок - Владимир Углев, заяви пред руския сайт за разследвания "Проект", че оцеляването на Навални сочи, че той е бил в контакт с отровата чрез кожата, без да я поглъща.

Близки на Навални твърдят, че са прибрали доказателства от хотелската стая на опозиционера в Томск малко преди да му прилошее в самолета. Според тях следи от Новичок са открити от германска лаборатория върху бутилка от минерална вода.

Руски учен, представян от държавните медии като сътрудник при създаването на Новичок, постави днес под съмнение изявленията на Мирзаянов. Пред РИА Новости Леонид Ринк твърди, че Мирзаянов никога не е влизал в групата по разработката на това вещество. Той няма никакво отношение към биохимията, а е обикновен хроматографист, посочва Ринк.

Според Ринк опозиционерът Навални не е бил изложен на Новичок, защото в такъв случай е нямало да остане жив.

БТА