Съмнителни транзакции на стойност 1,3 трилиона долара са преминали през най-голямата банка в Германия "Дойче Банк". Това става ясно от разследването на американският портал "Бъзфийд", който разкри, че няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2017 г. Новинарският портал се позовава на материали на подразделението за борба с финансовите измами на американското Министерство на финансите.

Разследването показва, че всички системи за сигурност в „Дойче Банк“ са се провалили, коментират днес германските медии.

„Дойче Банк“ има проблем с американските власти от няколко години. 600 милиона долара тя плати на САЩ през 2017 година като обезщетение, след като стана ясно, че през нея са преминали милиарди плащания на и към Русия, а парите са били с недоказан източник.

Според разследването тогава става дума за поне 10 милиарда долара съмнителен капитал, който чрез „Дойче Банк“ попада в западните финансови системи. „Алчност и корупция“, - това обявиха американските власти в заключителния си доклад за действията на германската банка през 2017 година.

Секретни документи, излезли наяве сега, показват колко сериозен е бил проблемът на „Дойче Банк“ при извършването на тези сделки. Става дума за структуриране на банката по такъв начин, че проникването на съмнителен капитал в нея е улеснено и трудно може да бъде спряно. Разследването на „Бъзфийд“ повдига съмнението, че банката не е прекратила нелегалните трансфери след 2017 година. Публикувани са предупреждения на мениджъри на банката, които са разкрили, че офисите й в Русия сключват съмнителни договори с клиенти  и се движат на ръба на закона. На практика руският клон на банката не е правил никакви проверки на клиентите си. Банката е провела вътрешно разследване и е пратила докладите и на американските власти, след което се е изтеглила от бизнеса с инвестиции в Русия. От централата й отказват коментар.