Китай вкарва стотици хиляди жители на Тибет в образователни центрове във военен стил. Това разкрива проучване на "Джеймстаун Фаундейшън", базирано на доклади на държавните медии и сателитни изображения, предава Би Би Си.

В доклада се споменава, че 500 000 души, предимно фермери и пастири, са били вкарани във въпросните образователни центрове през първите седем месеца на 2020 г. Властите са определили квоти за масовия трансфер на тези работници в Тибет и до други части на Китай.

Според цитираните планове на китайското правителство схемите за обучение трябва да развият "трудова дисциплина, китайски език и трудова етика". Споменава се, че сред целите на програмата е "да се елиминират "мързеливите хора" без да се споменава по какъв начин ще се направи това.

Проучването добавя, че след престой в "образователните центрове" повечето работници се озовават на нископлатени работни места, включително в текстилното производство, строителството и селското стопанство.

Президентът на Тибет в изгнание Лобсанг Сангей от дълго време твърди, че тибетците са принуждавани да влизат в трудови лагери. Според последното проучване обаче мащабът на програмата е много по-голям отколкото се смяташе досега.

Китайските власти все още не са коментирали констатациите.

В изследването отношението на Пекин спрямо тибетците е сравнено с политика за масово "образоване" на уйгурите в Синдзян. Китай е обвиняван от международната общност в произволно задържане на стотици хиляди мюсюлмани. Партията отвръща, че лагерите са професионални училища, необходими за борба с тероризма и религиозния екстремизъм.

Изследването от "Джеймстаун" обаче подчертава, че в Тибет схемата на труда е "потенциално по-малко принудителна", тъй като някои тибетци доброволно влизат в "образователните центрове".

Въпреки това докладът заключва, че "системното присъствие на ясни показатели за принуда и индоктринация, съчетано с дълбока и потенциално постоянна промяна в начина на препитание, е силно проблематично".