Граждани, преболедували COVID-19, да се подложат на безплатни прегледи на белите дробове - за това призоваха на днешния Световен ден на белия дроб водещи български пулмолози. Целта им е да изследват дали инфекцията от коронавирус нанася трайни поражения върху дихателните органи, съобщи БНР.

Пневмонии, туберкулоза, а напоследък и новият COVID-19. Това са основните респираторни инфекции, които поразяват белите дробове, понякога необратимо и фатално, посочи пулмологът д-р Александър Симидчиев. Все още по отношение на коронавирусната инфекция няма достатъчно статистически данни и много въпроси остават без отговори, смята д-р Симидчиев.

"Ако ние правим повече изследвания и базираме поведението си на изследванията, ще имаме много по-голям успех", каза той. 

Около 14 000 души са излекувани от COVID-19 от началото на епидемията у нас. И всеки от тях може да се подложи на допълнителни прегледи на белия дроб.

"За да може да се измери белодробната им функция и да се види в дългосрочен план дали има ефект от коронавирусната инфекция върху белия дроб", каза още пулмологът. 

Информация за прегледите всеки може да получи от личния си лекар.