Случаите на насилие по време на антиправителствените протести и ограниченията, въведени за парламентарните журналисти за достъп до помещенията на новата сграда на Народното събрание, предизвикаха поредна реакция на международна журналистическа организация. 

В писмо до премиера Бойко Борисов, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, вътрешния министър Христо Терзийски и омбудсмана Диана Ковачева се изразява поредно притеснение за медийната среда в България и натиска, под който са подложени журналистите в страната. 

Позицията на Международния прес институт (The International Press Institute) е разпространена и от Глобалната мрежа за медийна свобода (The Global Network for Press Freedom). В нея се обръща внимание на случаите на полицейско насилие върху журналисти и представители на медиите по време на протестите срещу правителството. Цитирани са имената на журналиста Димитър Кенаров и фоторепортера на Франс прес Николай Дойчинов, които пострадаха по време на антиправителствените демонстрации на 2 септември. 

Споменава се и случаят с журналиста от в. "Сега" Мартин Георгиев, който бе привикан на разпит в СДВР, защото е отправил питане до пресцентъра на МВР за репортаж на bTV, в който се вижда, че един от полицаите, ангажиран в охраната на протеста, използва бокс срещу демонстранти. 

Международният прес институт изразява и притеснение за рестриктивните мерки за достъп на журналисти в сградата на бившия Партиен дом. Над 60 журналисти от различни български медии са изпратили подписка до председателката на парламента Цвета Караянчева да свали ограниченията, се казва в позицията. 

"Това значително намалява способността им да задават критични въпроси и добавя допълнителни прегради пред тяхната работа. Междувременно журналистите вече могат да наблюдават парламентарните процедури на телевизионен екран на живо от приземния етаж", отбелязват от организацията.

Припомнен е и отговорът на председателката на парламента Цвета Караянчева, която публично заяви, че няма намерение да преразглежда решението. 

"Оправданието е, че България се привежда в по-голяма степен в съответствие с европейските парламенти и ще се позволи на журналистите да контактуват с депутати през партиите. В светлината на притесненията, повдигнати от българските медии, членовете на Media Freedom Rapid Response настояват да преразгледате това решение и да спазите предишната система за свободно движение на медиите, която съществува в рамките на българското Народно събрание през последните три десетилетия", посочват от организацията.

Според Международния прес институт всички тези случаи подкопават способността на журналистите да вършат своята работа при отразяване на протестите, без да се страхуват за своята безопасност и свобода. А също така застрашават и правото на обществото на информация, като ограничават достъпа на медиите до депутатите в парламента. 

"Българските власти трябва да предприемат незабавни действия за отстраняване им", призовава организацията.

От организацията предупреждават, че очакват да видят отговора на представителите на властта, до които е адресиран призивът.