"Спомняте си колко пъти правителството и присъдружните му партии са обявявали края на този механизъм. Е, днес е ясно, че този край не се очертава. По-скоро влизаме в една спирала, в която за България в тази негативна светлина все по-често ще се говори в Европа."

Така от БСП коментираха изводите на Европейската комисия за България при представянето на докладите за върховенството на закона в страните членки. Еврокомисията продължава мониторинга над страната ни, заяви днес комисарят по прозрачността и ценностите Вера Йоурова. 

"Докладът на комисията не е изненада за нас, но е крайно време да разберем и комисията трябва да се престраши да го каже - че липсва каквато и да е индикация това правителство и управляващо мнозинство да имат идеята и волята да направят промени", заяви депутатът и член на правната комисия Крум Зарков.

По думите му "трябва да отбележим и че докладът не споменава наличието на такава воля".

Според БСП това, че тепърва ще се вземе решение за продължаване на механизма за сътрудничество и проверка, "поставя България, заедно с Румъния, в качеството на специално наблюдавана страна".

"Ние, като български граждани, като политици, журналисти, трябва да се възползваме от този процес, а не да замитаме под килима", заяви още Зарков.

И посочи, че "оставката на това правителство ще бъде благотворна" и следващото, "което и да е то", трябва да бъде "наясно с решенията, които трябва да се вземат в областта на правораздаването, за да може България най-после да стане правова държава".

Според Зарков "от няколко месеца се дъвчат дъвки, включително конституцията, само и само да не се стигне до промени".

А промените, които трябва да се направят, за левицата са ясни: да има пълен съдебен контрол над актовете на главния прокурор, включително отказите за образуване на досъдебни производства; да се преразгледа съществуването на специализираните съдилища, да има механизъм за контрол и преследване на главния прокурор.

"Но за това се иска политическа воля."

"Докладът започва с главния прокурор. Медиите са в цял раздел, също много подробно и критично описан. И двата проблема са от еднаква степен на важност. Не може да има демокрация без свободни медии" - заявиха в заключение от левицата.