Добавката от 50 лв. за всички пенсионери ще бъде раздавана от правителството до края на неговия мандат. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов на личната си страница във фейсбук, след като няколко дни той и други представители на властта даваха разнопосочни представи за времето, в което ще действа мярката. 

Преди няколко дни самият Борисов обяви, че парите щели да се дават до края на пандемията. Вчера пък социалната министърка Деница Сачева каза, че вероятно надбавка ще има до месец март, когато са и изборите, но днес премиерът директно заяви, че целта на мероприятиято е да се изкара така до вота.

Той обаче не смята, че това е практическо купуване на гласове от страна на властта, а "подкрепа", с която пенсионерите "да посрещнат например най-неотложните си нужди от лекарства". 

Припомня и че се търси вариант за "справедливо осъвременяване" на пенсиите. Вероятно става дума за идеята на Обединени патриоти минималната пенсия да стигне до размера от 300 лв. Така вероятно ще бъде вдигнат и таванът - до 1400 лв. (в момента е 1200 лв.). Оттук обаче следва, че ще се наложи да се вдигне и таванът на максималния осигурителен доход до поне 3200 лв. 

Изненадващото в поста на Борисов обаче е свързано с факта, че премиерът разказва историята за увеличението на пенсиите на годишна база с 6,7% като лична заслуга на правителството.

"Увеличихме пенсиите с 6,7% в усложнената икономическа обстановка", пише той. 

Фактите обаче показват, че увеличението по т.нар. Швейцарско правило е записано в Кодекса за социално осигуряване, който задължава властта да направи увеличение. Усложнената икономическа обстановка няма общо с това. Процентът на повишението пък зависи само и единствено от ръста на осигурителния доход и на инфлацията, тоест не зависи от личната благословия на кабинета, Народното събрание или отделни лица.