Еврокомисията предостави снощи 720 милиона евро за свързването на енергийната мрежа на балтийските страни с останалата част на Европа.

Новината обяви днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя направи специално изявление заедно с литовския президент Гитанас Науседа и премиерите Юри Ратас (Естония), Кришянис Каринш (Латвия) и Матеуш Моравецки (Полша).

Връзката минава през територията на Полша.                                                      

„Този проект е забележителен момент в прекратяването на изолацията на балтийския енергиен пазар“, изтъкна Фон дер Лайен.

За нея това е демонстрация на европейската солидарност в действие.

Предоставената сума е от Механизма за свързване на Европа (МСЕ). По-голямата част от парите са предназначени за нов интерконектор в Балтийско море. Той ще се нарича „Хармонична връзка“. Урсула фон дер Лайен изтъкна, че не би могла и да си помисли за по-сполучливо название.

Чрез свързването с останалата част на Европа ще бъдат намалени прекалената зависимост на региона и прекомерното разчитане на един източник за внос на енергия, посочи председателят на ЕК. Но новата офшорна енергийна мрежа ще осигурява ток и от възобновяеми източници до всички страни с излаз на Балтийско море. По тази причина Фон дер Лайен приветства подписаната по-рано през седмицата от 8 държави и ЕК Балтийска декларация за офшорната вятърна енергия.

„Проектът е добър за свързването на Европа, за нашата енергийна сигурност и за Европейския зелен пакт. Той показва, че в този съюз, независимо къде си на картата, винаги си в сърцето на Европа“, обобщи Фон дер Лайен.

Много важно е било да се постигне обща позиция да не се получава ток от Островецката АЕЦ в Беларус, каза Гитанас Науседа. Литовският президент посочи, че тази централа продължава да не бъде  безопасна. Балтийските страни трябва да направят всичко възможно енергийната им система да не бъде зависима от трети страни.

Балтийският енергиен пазар е най-отвореният, най-либералният и най-напредничавият в света, каза Кришянис Каринш. Но и досега е физически изолиран от европейската мрежа, допълни премиерът на Латвия.