Минск налага санкции на ЕС, предаде ТАСС. Това е реакция на решението на Брюксел да изготви черен списък за ЕС на официални представители на Беларус.

"Във връзка с визовите санкции, приети от ЕС срещу редица белоруски длъжностни лица, беларуската страна въвежда от днес реципрочен санкционен списък. В съответствие с установената дипломатическа практика няма да го публикуваме", се казва в изявление на външното министерство на Беларус.

Външното министерство посочи, че засилването на натиска на ЕС върху Беларус може да доведе до прекъсване на дипломатическите отношения и оттегляне на Минск от съвместни програми.

Минск обяви, че въвежда симетрични санкции и по отношение на длъжностни лица от Великобритания и Канада, предаде още ТАСС, като се позова на Анатолий Глаз, говорител на беларуското външно министерство.

Беларуският президент Лукашенко и руският президент Владимир Путин проведоха днес телефонен разговор и изразиха увереността си, че "появилите се проблеми скоро ще бъдат решени", съобщи Кремъл. В телефонния си разговор Путин и Лукашенко обсъдиха "различни аспекти на ситуацията в Беларус след изборите, като взеха предвид продължаващите опити за външна намеса", се казва още в изявлението на Кремъл. Разговорът е бил проведен по инициатива на беларуския лидер, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Посланиците на Беларус във Варшава и Вилнюс ще бъдат отзовани на 5 октомври в Минск за консултации и на Полша и Литва е предложено да направят същото, каза още говорителят на Анатолий Глаз..

Той препоръча на Полша и Литва в срок до 9 октомври т.г. да съкратят броя на своите дипломати в посолствата си в Минск, за да има паритет с броя на беларуските дипломати в техните държави. Петдесетте дипломати на Полша в Беларус трябва да бъдат сведени до 18, а тези на Литва - от 25 на 14, каза Глаз.

В съобщение на уебсайта си беларуското външно министерство съобщи днес, че предстои преакредитация на журналистите от чуждестранни медии на работа в Беларус. Съгласно решение на правителството е разработена нова редакция на правилника за акредитиране на журналистите от чужди медии.

По тази причина издадените досега акредитационни карти са невалидни от петък, 2 октомври. От понеделник сутринта започва приемането на заявки онлайн за ново акредитиране, обяви дипломатическото ведомство в Минск.

Нито Полша, нито Литва ще съкратят дипломатическия персонал в своите посолства в Минск, както предлага Беларус, реагира литовският външен министър Линас Линкевичус, цитиран от Ройтерс.

"Ние няма да извикаме нашите посланици за консултации и определено няма да направим нищо за намаляване на персонала", каза Линкевичус.

По думите му Литва и Полша нямат интерес от намаляването на комуникационните канали с властите в Беларус. "Ако препоръката стане искане, тогава ще предприемем съответните марки", добави литовският първи дипломат.