"Инфантилни", "дебилни", "проста кърджалийска гугутка" , "мисирки", "тулупи" - или чии обиди са по-обидни - тези на ГЕРБ, или тези на БСП.

Това са политическите дебати днес, започнали в ранната сутрин в ефира на бТВ с гостуването на лидера на младежката фракция на ГЕРБ и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев и пренесли се в парламентарната пленарна зала. Повод стана вчерашната реакция на Георгиев на тв изказване на депутата от БСП Иво Христов, от което заместникът на Екатерина Захариева във Външно извади няколко думи и поиска оставката на народния представител, както и разграничаване и от левицата, и от останалите парламентарни и извънпарламентарни партии.

А конкретните думи бяха: "Очарователна е тази българска черта да гласувате за поредния спасител, без да знаете какво има вътре като съдържание. Но вижте, както сме я подкарали, нас преди 30 и кусур години ни управляваше Тато, след това дойде Командира, след това дойде Дедо, сега Баце. Предполагам, че следващият пак трябва да бъде някакъв такъв - родителски надзор да осъществява върху инфантилното българско население."

Дали казани с ирония, или извадени от Георгиев от контекста, тези думи дадоха повод и на депутатите на ГЕРБ тази сутрин да дебатират усилено по тях от най-високата трибуна в държавата - тази на Народното събрание. Но покрай изказването на депутата на левицата им бяха припомнени и някои изказвания на собствения им лидер - премиерът Бойко Борисов. Както и някои такива, приписвани на Борисов в изтеклите записи с... неговия глас.

Обидите на премиера били "безадресни"

Преди "дебатите" в парламента Георгиев говори в сутрешния блок на бТВ, където вчера говори самият Христов, казвайки горепосочената фраза. На въпрос относно изказвания и на представители на ГЕРБ покрай антиправителствените протести, и на лидера му Борисов и неговите "мисирки" и "тулупи", зам.-министърът заяви:

"Обиди и квалификации, които са от такъв характер, който адресира населението по начин, доста циничен, смятам, в национален ефир, аз в ГЕРБ не съм наблюдавал."

Това на Иво Христов обаче било "стил", който показвал нагласа и мнение. "Защото тук не говорим за едно изпуснато под една или друга форма или извадено от някакъв контекст изречение, а говорим за цялостна формулировка".

Каква е разликата с "тулупите" и "мисирките" на премиера, кое е по-малко обидно - попита водещият.

"Тогава, когато е имало някакви неподходящи твърдения, то те са били най-малкото последвани от извинение. Едно е, когато има безадресно говорене по принцип в някакаква посока, друго е, когато то е концентрирано доста сериозно и тогава, когато то дори не следва някакво разкаяние" - обясни разликата в адресатите Георгиев.

Наложи се водещият да му припомни, че "мисирки" имаше ясен адресат - журналистите, а "тулупи" - хората, които спели до обяд и после му пишели да му задават въпроси. На което заместникът на Захариева посочи, че "ако някой се бил почувствал засегнат", то премиерът му се бил извинил, ето така:

"Г-н Борисов направи доста добро уточнение по-късно и каза, че съжалява, ако някой е счел думите му за неподходящи или ако някой се е засегнал от тях. Той направи едно сравнение."

Доверието в Народното събрание било разклатено

В същия контекст продължиха и дебатите в парламента. Започнаха с декларация от името на ГЕРБ.

"За вас неифантилни и недебилни са само онези български граждани, които са готови да ви припознаят като свое политическо представителство."

Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков от парламентарната трибуна. Според Биков това политическо високомерие е една от причините БСП да не може да спечели избори.

"Подобни изказвания рушат не само доверието във вашата политическа сила, а и на цялото Народно събрание", заяви Биков.

Той допълни, че от ГЕРБ ще сезират комисията по етика, която да разгледа случая с Иво Христов.

"Това не е първият случай, в който г-н Христов се отнася презрително към българските граждани. Преди 3 години той заяви, че 80% от българите са дебили. С последната си телевизионна изява г-н Христов практически препотвърди тази своя теза. ПГ на ГЕРБ се солидализира с позицията на младежката организация на партията и категорично осъжда подобни изказвания", заяви Биков.

За благото на бъгарския народ

И допълни:

"Настояваме ръководството на парламентарната група на БСП да заеме ясна позициия по отношение на думите на г-н Христов, като или да се разграничи категорично от тези квалификации, или да поеме политическата отговорност за тях. Това е най-малкото, което може да направите в тази ситуация, защото изказването на г-н Христов хвърля сянка на съмнение по отношение на искреността на вашите намерения да работите за благото на българския народ."

Биков заяви, че в ГЕРБ са склонни да мълчат за обидите и епитетите, с които са наричани от опонентите си, но не са склонни да мълчат, когато някой си позволява квалификации по отношение на българския народ.

"Ние сме в тази зала да помагаме на българския народ, а не за да го поучаваме, обвиняваме или oбиждаме. Ако целта на присъствието на БСП в тази зала е друга, то може да продължите да се отнасяте пасивно към подобни изказвания. Това единствено ще направи още по-видим двойния стандарт, който традиционно проявявате", заяви Биков.

Извадено от контекста

Веднага след декларацията на Биков думата взе Драгомир Стойнев (БСП). Единственото, което той каза по повод изказването на Христов, е, че е извадено от контекста.

След това Стойнев припомни за изказване на премиера Бойко Борисов, което обаче не е направено пред медии, а е част от изтеклите записи.

"Когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи. Цитирам мнистър-председателя Бойко Борисов. Кой ще се извини за тези думи? Вие тъпанари ли сте, че не може да проведете реформи? Позволява се депутатите от ГЕРБ  в парламента, знаейки каква декларация ще има, да имаме поглед върху едно изказване, извадено от контекста, а не да се съсредоточим в реалните проблеми в страната", заяви Стойнев.

И попита "герберите" как биха реагирали, когато председателят на Народното събрание е наречен "проста кърджалийска гугутка".

"Това е казано от министър-председателя", изтъкна Стойнев, имайки предвид изтеклите в публичното пространство записи.