Късно следобед Специализираният наказателен съд ще гледа искането на прокуратурата да останат трайно в ареста Методи Димитров, Александър Александров, Трайко Стоянов, Димитър Димитров и Мартин Матев.

Те са обвинени, че представляват престъпна група за рекет, измами, лихварство и разпространение на наркотици, която бе ударена завчера главно в кварталите "Абдовица", "Хр. Ботев", "Враждебна" и "Левски".

Клуб Z писа за случая, който е пореден в респектирането на т.нар. ромски барони. Забележително е, че по информация на самата прокуратура ОПГ е действала още от 2014 г.

Иначе и петимата й членове са осъждани за престъпления против личността - телесни повреди, закани за убийство, изнасилвания, кражби.

 

Ето и информацията, предоставна от държавното обвинение днес:

Специализираната прокуратура обвини петима за участие в организирана престъпна група за рекет, измами, лихварство и разпространение на наркотици

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на пет лица за участие в организирана престъпна група за изнудване, съпроводено с физическо насилие, лихварство, измами и разпространение на наркотици, действала на територията на София и страната.

Привлечените към наказателна отговорност бяха задържани на 5 октомври 2020 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП в 4 столични квартала под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на действията по разследването бяха извършени 57 претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, след разрешение на Специализирания наказателен съд. Намерени и иззети бяха документи и компютри с информация, доказваща престъпната дейност на групата, хладни оръжия, патрони, пари, неголямо количество наркотици. Иззети бяха и три автомобила, ползвани от участниците в групата, сред които "Порше Панамера".

До момента по досъдебното производство са разпитани 43 свидетели, от които 9 пред съдия. Събраните доказателства сочат, че групата е сформирана още през 2014 г., като участниците са разчитали дейността й да не бъде разкрита чрез всяване на страх у пострадалите. Петимата й членове са осъждани за престъпления против личността (телесни повреди, закани за убийство, изнасилвания, кражби).

Днес, 7 октомври 2020 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от петимата обвинени.