Ресторант в историческия център на Прага е изобретил десерт, оформен като новия коронавирус, в успешен опит да спре спадът в бизнеса, съобщи днес Ройтерс.

Обикновено "Черната мадона" е пълна с туристи, възхищаващи се от нейния кубичен интериор, но сега заведението страда, тъй като пътуванията до Чехия спадат заради пандемията и страната се бори с едно от най-високите нива на коронавирусни инфекции в Европа.

Създателят на десерта Олга Будник каза, че идеята и дошла по време на затварянето през пролетта.

„Намерих снимка на вируса в интернет и измислих подробно как да направя десерта - как да направя шиповете, какъв ще бъде цветът и приготвих всичко“, казва тя пред Ройтерс.

Десертът е малко по-малък от тенис топка, с шоколадова кора и напръскан със спрей от какаово масло. „Шиповете“ на вируса са направени от бял шоколад и сушени малини.

Вътре има пълнеж от шам-фъстък с малиново пюре и малини в центъра.

Деликатесът постигна голям успех, като продажбите надхвърлят 100 на ден и нарастват.

„Кризата с коронавируса означава огромен спад за нас в десетки проценти, както за други гастрономически предприятия“, каза маркетинг мениджърът на заведението Войтех Херманек.

„Но в същото време това беше шанс да извадим тортата с форма на коронавирус, която е символ... показващ, че не всичко е загубено.“

Будник, украинка, живееща в Прага през последните шест години, вече мисли за следващия продукт - сладкиш на тема ваксинация срещу COVID-19, който трябва да има вкус на цитрусови плодове и ликьор.

"Ще има много лимонов сок с малко алкохол", казва тя.