"Мирът и изкореняването на глада са неотделими", заяви днес в Туитър Световната продоволствена програма към ООН (WFP), на която бе присъдена тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде Франс прес.

"Едно от хубавите неща в дейността на Световната продоволствена програма е, че ние не просто доставяме храна за днес и за утре, но също така предоставяме на хората необходимите знания и средства, чрез които сами да се справят с нуждите си в бъдеще", заяви на пресконференция в Женева Томсън Фири, говорител на Световната програма по прехраната.

От програмата отправят дълбоки благодарности на Нобеловия комитет.

"За нас е голяма чест да получим тази награда. Оставам онемял за първи път в живота ми", каза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Дейвид Бийзли, цитиран от Франс прес.

Той публикува в Twitter видеопослание, в което поздрави 17-те хиляди служители на програмата.

Бийзли определи отличието като "признание за тежката работа, която вършим", предаде ДПА.

Нобеловата награда за мир "ще ни вдъхнови да правим още повече", обеща той, говорейки от Нигер за норвежката обществена телевизия.

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма изрази надежда, че тази награда "ще пробуди мнозина по света да осъзнаят, че все още има хора, които си лягат всяка вечер гладни и умират от глад". Той спомена изрично кризите с недостиг на храна в региона Сахел южно от Сахара, където се намира Нигер, Демократична република Конго, Йемен и Сирия.

За дванайсети път в историята на отличието Нобеловата награда за мир е присъдена на организация или личност, свързани с ООН, отбелязва Франс прес.

Лауреати на престижното отличие са също Международната организация на труда (1969 г.), Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ) (1965 г.) и Върховният комисариат на ООН за бежанците (1954 г.).

БТА