„Това, което се случва с "Панорама", е невероятен позор. Слага страшно петно на тези, които твърдят, че се борят за свободни медии и свободна журналистика“ – с тези думи председателката на СЕМ Бетина Жотева осъди нападението с яйца на гости на политическото публицистично предаване на БНТ.  

"Не може гостите в "Панорама" да бъдат замеряни с яйца, защото изразяват позиция. Всеки има право на позиция. И да бъде свободен да я изрази, каквато и да е тя, а не да бъде хулен. Това не е славен миг на протестиращите", каза Жотева в интервю за БНТ.

Попитана дали негативните оценки за медийната среда в България, които се дават и в официалните документи на Европейската комисия и европарламента ще се отразят и на мястото, което страната заема в класацията на „Репортери без граници“ – 111-а позиция, Жотева прогнозира:

„След тези изстъпления над журналисти по улиците не би трябвало да заемем по-високо място и след яйца и риба, не знам там какво си, изсипани по площадите и хулене на хора, защото имат различно мнение от улицата. Не би трябвало да сме на по-високо място. Аз поне не го виждам така, за съжаление.“

Тя смята, че „тези, които протестират, те имат право на това, но нямат никакво право да не приемат хората с чуждо мнение". 

И припомни, че репортери на телевизиите са махали кубчетата на микрофоните си, когато са отразявали протести, за да не ги атакуват протестиращите. Ето това е един много тревожен феномен, заключи тя. 

В коментар по доклада на Ееврокомисията, Жотева сподели, че оценките в него за състоянието на медиите са верни. 

„И трябва много сериозно да се мисли по този въпрос. Вярно е, че СЕМ е независим. Там пише, че имаме нисък риск по този проблем за независимост", обясни тезата си тя.

"Страшният проблем е собствеността на медиите - има медии, които спазват закона и за тях се знае всичко, но има и такива, които не го правят. Какви са санкциите за това?", попита Жотева, според която закона не се спазва у нас и министърът на културата Боил Банов следва да каже какво е посочено в регистъра, който ведомството му трябва да води.

"Наистина собствеността на медиите се използва в много случаи като форма за натиск върху редакционната политика и самите журналисти. България има специален закон за собствеността на медиите, моля спазвайте го.", призова председателката на СЕМ.

Жотева определи резолюцията на европарламента като "партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти". Тя подчерта, че тези резолюции се пишат от партийни хора, а не от експерти.