САЩ се готвят да изпратят дългосрочна мисия на Луната, по време на която космонавтите ще живеят и работят в друг свят. Нещо повече – те ще живеят чрез експлоатация на лунните ресурси.

Това заяви в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел директорът на космическата агенция НАСА Джим Брайдънстайн.

Той говори броени часове след като САЩ и още 7 държави подписаха Сроразуменията „Артемида“, носещи името на американската програма за връщане на Луната. Тя предвижда до 2024 г. там да бъдат изпратени космонавти.

Освен от САЩ подписите си сложиха Австралия, Великобритания, Канада, Япония, Люксембург, Италия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Предвижда се в близко в бъдеще всяка от тях да организира своя собствена мисия. Същото важи и за частни компании, които също ще имат възможност да участват.

Чрез „Артемида“ НАСА цели да установи устойчиви правила за изследване на лунната повърхност до 2028 г. И именно заради планирания дългосрочен престой на естествения спътник на Земята програмата носи името на древногръцката богиня на лова. Луната е символът на Артемида, обясни Брайдънстайн.

Престоят на Луната пък ще бъде стъпка към изпращането на първата човешка мисия до Марс.

Водният лед - за  дишане, за пиене и за гориво

На първо време се предвижда използването на водния лед на Южния полюс на Луната, поясни Брайдънстайн. Това е вода и съответно съдържа необходимия за дишането кислород.  Водата служи и за пиене. А съдържащият се в нея водород, което е главният източник на захранване на споменатия полюс. Той е и горивото за SLS (Space launch System, или Система за космически изтрелвания) – най-мощната в историята ракета, която се разработва от НАСА.

Принципите на Споразуменията „Артемида“ се отнасят до извършването на безопасни операции, употребата на космическите ресурси, намаляването на орбиталните отломки и обмена на научни данни. Космически сили като Китай и Русия засега не са подписали документа. От НАСА обаче се надяват скоро да се присъединят и други страни.

Брайдънстайн допълни, че САЩ се стремят към мирно използване на Космоса и мирен процес на пристигане Луната и използване на нейните ресурси. И именно затова са изработени Споразуменията „Артемида“, основаващи се изцяло на международния Договор за Космоса от 1967 г.

Сред най-важните клаузи на Споразуменията „Артемида“ е регистрирацията на космическите обекти.

„Всички мислим за това в смисъл на орбитални слотове или обекти, движещи се в специфична орбита в Космоса. Но също така смятаме, че е важно да регистрираме и какво изпращаме на Луната, какво може би вие ще изпращате до Марс, какво ще изпращате до други планетарни тела. Това може да включва дори астероиди и комети“, каза шефът на НАСА.

По този начин участниците в различните мисии няма да си пречат. Те трябва да бъдат пределно прозрачни един към друг.

Така регистрацията ще се превърне във фактор за предотвратяване на конфриктни ситуации и гаранция за спазване на нормите за поведение. Тези норми ще позволят на всички да работят заедно.

От НАСА са убедени, че след мисиите на Луната и на Марс и извършването на важни за човечеството проучвания получените данни трябва да бъдат споделени публично.

Същевременно САЩ могат да решат да върнат на Земята своето научно-историческо наследство, намиращо се на Луната. Става дума за хардуеъра от програмата „Аполо“. Целта е да бъде изследван както той, така и влиянието върху него на радиацията в открития Космос.

Трябва да бъде гараттирано, че когато различните държави изпратят свои мисии на Луната и други планети, те ще могат да извличат ресурси, продължи Джим Брайдънстайн. Това обаче не значи, че някой ще си присвои Луната или ще я постави под националния си суверенитет, и и всичко е ясно обяснено в Споразуменията „Артемида“.

„Но също така вярваме, че когато вземаме ресурси от океана, можем да ги притежаваме. Дали ще ловите риба тон или ще извличате енергия, вие вадите ресурси от океана, но това не означава, че притежавате океана“, даде нагледен пример директорът на американската агенция.

Същото важи и за другите космически тела, които ще бъдат усвоявани в бъдеще.

Мисиите на Луната всъщност ще бъдат няколко, обобщи Джим Брайдънстайн. Първата вероятно ще трае няколко дни и ще има предимно познавателна цел. А всяка следваща постепенно ще се удължава, в зависимост от това какво е постигнато до момента в поставената цел за усвояване на Луната.