Белият дом отново ще налага стратегията за развиване на т.нар. "стаден" (известен още като колективен) имунитет срещу COVID-19. Това обясниха пред медии двама официални служители, които пожелаха да запазят анонимност, предаде "Бизнес инсайдър".

Планът е заболяването да се разпространи свободно, като надеждата е, че населението ще развие имунитет. Фокус при тази стратегия е предпазването на рисковите групи - възрастните, хората с дихателни, сърдечни и други хронични заболявания.

Промяната на курса е обоснована с документа "Велика декларация от Барингтън", която бе подготвена миналата седмица от специалистите Сунетра Гупта (Оксфорд), Джей Батачаря (Станфорд) и Мартин Кулфорф (Харвард).

Под нея са се подписали учени и здравни експерти от цял свят, но тя предизвика критики от мнозина сред лекарите и здравните власти.

Доктор Антъни Фаучи - главен експерт по инфекциозни заболявания и шеф на оперативния щаб на САЩ към Белия дом, призовава за активни и твърди мерки, за да се ограничи разпространението.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви в четвъртък, че подходът на "стадния имунитет" е "научно и етично проблематичен".

Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок разкритикува декларацията пред британския парламент и обяви, че е базирана на погрешна информация.

Документът твърди, че ограничителните мерки оказват разрушителен ефект върху здравето на обществото и трябва незабавно да бъдат премахнати за всички, освен за рисковите групи.

След като бе публикувана, декларацията бе критикувана от множество експерти в открито писмо, които посочват, че няма доказателства, че е възможно да бъдат достигнати височки нива на имунитет. Те допълват, че предпазването на уязвимите се е оказало много трудно и че за много по-голяма част от населението от възрастните заболяването може да се окаже фатално.

От избухването на падемията президентът Тръмп често е обвиняван, че игнорира съветите на учени и здравни специалисти. Той настоява, че трябва да се даде път на икономиката, организира митинги, на които не се спазва физическа дистанция и не е достатъчно активен в призивите да се спазват ограничителните мерки.

Оливия Тройл - бивша служителка от оперативния щаб на Белия дом за борба срещу коронавируса, твърди, че подходът на държавния глава е продиктуван от желанието му да бъде преизбран, вместо от грижата за живота на хората.