Турската компания „Шишеджам“ планира да произвежда чаши, както и други стъклени съдове със специално покритие против разпространението на коронавирус. Производство ще има и в завода на компанията в България.

Тази новина дойде днес от Министерството на икономиката в специално съобщение, след като ръководството на инвеститора, който има производствени мощности край Търговище, се е срещнало с министър Лъчезар Борисов и колегата му в здравеопазването д-р Костадин Ангелов. На място е бил и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, гласи информацията. В нея.не се уточнява нищо повече за въпросната технология и покритие. Продуктите имали разрешителни от две лаборатории в Турция, които не са назовани. Иновацията не е тествана и сертифицирана в Европа. На срещата е било обсъдено и съдействието от българска страна за бърз процес и изпитване и в сертифицирани лаборатории за ЕС, става ясно от обявлението на икономическото министерство.

Досега в света новина за толкова революционно откритие не е гръмнала. За иновацията, разработвана от турския производител, който е един сред водещите в бранша въобще, съобщава Анадолската агенция на 5 юли тази година. Заглавието е "Технология "V-Block" срещу вируси и бактерии върху стъклена повърхност от "Шишеджам", показа проверка на Клуб Z. Съобщението е на база изявление от турската компания. Въпросната антивирусна технология V-Block е за нанасяне на специално покритие върху на стъклените изделия. Става ясно, че имало успешни тестове при досег на покритието с храни и течности. Освен това е тествана ефективност срещу бактерии и вируси като стафилококи, ешерихия коли, аденовирус, грип А и др. По отношение на коронавируса в самия край на публикацията пише, че има предварителни данни, че откритието би било ефикасно и срещу него, а изпитанията продължават. 

Новината за продукта на "Шишеджам" излиза в различни сайтове, свързани със стъкларската индустрия - отново като позоваване на обявлението от самата компания. И навсякъде се казва, че тестовете за устойчивост на коронавирус са предварителни и изследванията продължават. 

Оказа се, че от българския мениджмънт на "Шишеджам" са съобщили пред премиера Бойко Борисов за намерението си да произвеждат изделия с антимикробната технология в България още на 24 септември. Тогава министър-председателят отиде на място, като срещата е поредната, предавана във фейсбук профила му. Целта на посещението видимо е да обяви какви чудесни мерки в подкрепа на бизнеса е предприело правителството. Турската група тогава бе един от големите бенефициенти по програмата за запазване на заетост 60/40. В анонса на премиера към видеото няма и дума за иновацията. Тя е представена именно като ефективна при коронавирус, като още тогава от "Шишеджам" са поискали съдействие за сертифициране в Европа. Премиерът обещава да направи връзка със здравния министър (последните минути от видеото по-долу - б.р.). Твърдението на инвеститорите е, че специалното покритие издържало 1000 измивания на продуктите. 

 

Днес икономическото ведомство допълва, че когато започне масово производство на описаните дотук продукти, от компанията ще правят безплатни доставки за болничните заведения у нас. Компанията планира да реализира продукцията си и за износ. Обсъдени с министър Борисов и планове за "нова инвестиция в размер на 25 млн.евро". Не става ясно каква.