"Информационно-опознавателен характер." 

Така от община Царево отговарят на питане на бургаската екоинспекция относно приетата с решение на общинския съвет комуникационна схема на местността Поляните, която е основа за застрояването й. Както е известно, общината е одобрила 32 плана за регулация и застрояване за Поляните. 

Отговорът на РИОСВ-Бургас е адресиран до Марта Георгива, общинска съветничка в София от "Демократична България" и един от основните двигатели на битката срещу застрояването на Природен парк "Странджа". 

С други думи: официалното решение на местния парламент за приемане на транспортно-комуникационна план-схема на защитената местност за изграждането на улична, ВиК, електропреносна мрежа и пр., не е... официално.

Както Клуб Z писа, планът за застрояването на Поляните е в ход още от пролетта, когато през април общината разрешава изграждането на водопровод за спорен имот, а през май общинският съвет в Царево дава съгласие за одобряване на схемата. Граждани, експерти, Асоциацията на парковете в България и Георгиева изпратиха сигнали до МОСВ, РИОСВ, ДНСК, РДНСК-Бургас, в Синеморец се проведе и протест на местни жители и екозащитници.

В ход е преработката на поредното предложение за ОУП на Царево, след като и този бе подложен на безмилостни критики заради застрояването. Специално за Синеморец в последния изготвен план бе предвидено 54% увеличение на урбанизираните територии, в т. ч. на част от Поляните. Част от спорните земи в местността са частни и урбанизирани, друга част са земеделски и са общинска собственост. Докато преработването и общественото обсъждане текат обаче, кметът Георги Лапчев внася докладната за схемата, с "неясна аргументация за нейното приемане" и самото ѝ изпълнение - както се посочва в сигналите.

"Не се цитира въз основа на кой план за регулация се изработва просто защото няма такъв. Има влезли в сила подробни устройствени планове (ПУП) за отделни поземлени имоти, но не и за цялата територия. Няма план за улична регулация, нито план за регулация, нито план схема за вертикално планиране по смисъла на съответната наредба, които представляват плановата основа за изработка на транспортно-комуникационна план-схема. На практика тази схема е изработена върху подобие на миксиран опорен план на отделни ПУП, в земеделски и горски територии, където за транспортен достъп се прави ПУП – парцеларен план. В случая няма улици, габарити, криви, осова мрежа, топография, надлъжни и напречни профили на уличната мрежа. Въпросът е, какво урежда тази схема от гледна точка на транспортната комуникация и устройственото планиране или просто се предлага да бъде приета с цел – безпроблемно издаване на разрешителни за строеж от Община Царево", се изброява в сигнала до ДНСК.

Сега в отговора на общината по питането на РИОСВ се посочва, че приетата схема "служи за определяне на обхват на бъдещ ПУП-ПП (парцелиран план), като сама по себе си схемата не може да представлява ПУП-ПП, ПРЗ (план за регулация и застрояване) и ОУП, както и да се счита за част от такъв план.

"Приетата схема не служи за издаване на индивидуален административен акт, представляващ заповед на кмета на общината", уверяват от общината в Царево.

Всъщност: Отскоро е в сила заповед на ДНСК, според която, за да се изгради сграда, трябва първо да има осигурен достъп до имотите, т.е. улична регулация. Затова от общината в Царево първо решават да приемат спорната схема - за да може да се строи и "да нямаме проблем с проверяващия орган". Това поне се разбира и от думите на главния архитект Даниел Калудов по време на заседанието, на което схемата е приета. "Вие знаете, че инвестиционните намерения в общината като цяло може би около 90% са свързани с всички местности, т. е. на практика това са неурбанизирани територии по закон и ние сме длъжни да осъществим такъв достъп", заявява той.

Чл. 108 от ЗУТ регламентира какво трябва да има като документи в един ПУП като реквизити. Едното от тях е транспортно-комуникационна схема, която изяснява достъпа на тези имоти до уличната мрежа. "За съжаление такива транспортно-комуникационни схеми не са представяни навремето или са представяни в много малка част от ПУП-овете на парче и този проблем е налице", обръща се Калудов към съветниците. И предлага да се приемат такива схеми за цялата община, да се "избутат" до края на годината, "за да може в бъдеще да се възлагат такива парцеларни планове, да осъществяваме достъп до тези имоти, за да нямаме проблем с проверяващия орган, тъй като на практика това, което те искат от нас, е да не се издава разрешение за строеж за абсолютно нищо, ако не е осигурен достъп до имота".

Припомняме, че плановете за строителство в поляните попаднаха в позлезрението на Върховната административна прокуратура, която разпореди проверка.