Повече от 2600 полски учени и професори се подписаха против назначаването на новия образователен министър Пшемислав Чарнек, когото определят за религиозен фанатик и заплаха за децата и младежите в страната.

Чарнек е гласовит поддръжник на тезата, че хомосексуалните са неравни на "нормалните хора".

"ЛГБТ идеологията произлиза от неомарксизма и има същите корени като германския хитлеристки националсоциализъм."

Той също упреква жените, които предпочитат кариерното развитие пред това да се посветят на майчинските си задължения.

"Първо кариера и може би по-късно дете - това води до трагични последици. Ако първото дете не се роди, когато майката е между 20-25-годишна възраст, а когато е на 30 години, тогава колко деца ще успее тя да роди? Такива са последиците, когато кажеш на жена да не прави това, което й е отредено от Господ."

Чарнек смята, че насилието срещу децата е напълно разумен метод за възпитание, който е регламентиран от Конституцията на Полша. Впрочем новият министър на образованието е професор по право от Университета на Люблин.

Сега той ще ръководи системата от училища и университети на Полша. Чарнек трябваше да бъде назначен преди две седмици, но се лекуваше от COVID-19.

След като официално встъпи в длъжност, активисти се събраха пред сградата на Министерството на образованието и закачиха на фасадата банер със следния надпис:

"Бойкотирайте Чарнек. Хомофоб. Ксенофоб. Фанатик."

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че Чарнек ще подпомогне да се възстанови идеологическият баланс в сфера, която е доминирана от крайнолеви убеждения.

"През последните години хора, които се опитват да достигнат високо равнище в научния си път... са брутално атакувани за това, че светогледът им не е политически коректен, тоест либерално ляв", обясни държавният глава, цитиран от Асошиейтед прес.

Той допълни, че университетският живот ще се обогати, ако в него участват хора с противоположни възгледи.

Протестиращите учени обаче настояват, че Чарнек няма да се грижи за защитата на сексуалните малцинства в учебните заведения, които често са обект на тормоз и страдат от депресия, както и че ще пречи на проучванията в сфери като изследванията на пола.

"Пред очите ни се извършва символичното изнасилване на образованието и науките в Полша", се чете в петицията на учените.

Тя призовава да се бойкотират събитията с участието на Чарнек. Професорите обаче няма да предприемат стъпки, с които да саботират институциите си, тоест не възнамеряват да спрат с преподаването.

В петицията се обръща внимание и на нежеланието на новия министър на образованието да признае извършвани от нелегалната военна организация "Армия Крайова" кланета в Украйна през периода на Втората световна война.

"Твърдоглав и агресивен националист, който умишлено манипулира историческите факти, ще наглежда за надеждността и достоверността на научните изследвания, които ще бъдат предадени на бъдещите поколения."