Ирландия въвежда втора национална карантина заради коронавируса, с което става първата европейска страна, която повторно прибягва до тази мярка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Да ни налагат нова карантина е унищожително в този най-натоварен за нас период преди коледните празници", каза Джон Фарингтън, собственик на магазин на старинни бижута в центъра на Дъблин. "За много хора ще е наистина трудно да преодолеят тази втора карантина", добави той.

От полунощ в сряда повечето търговски обекти, чиято дейност не е от първа необходимост, ще бъдат затворени за шест седмици, а баровете и ресторантите ще могат да предлагат само храна за вкъщи.

Ходенето на гости ще бъде забранено, а ирландците ще трябва да си стоят по домовете, освен ако работят в сектор от първостепенно значение или за физически упражнения в радиус от 5 км от жилището си.

Училищата и яслите обаче остават отворени, за разлика от първата карантина в Ирландия напролет.

При население под 5 милиона души Ирландия е регистрирала 1865 починали от новия коронавирус. През април е бил достигнат пик от 27 починали на ден, а сега смъртните случаи са по около десет на ден.

Санкциите за нарушение на карантината стават по-строги, като глобите могат да достигнат 1000 евро.

По време на първата карантина равнището на безработица в Ирландия скочи до 28 процента и сега правителството е предвидило мерки в подкрепа на заетостта и субсидии за заплатите.

В средата на октомври ирландското правителство обяви "безпрецедентен бюджет" от 17,75 милиарда евро за 2021 г. за справяне с двойния шок от пандемията и Брекзит.