На унищожителна критика подложи бившият икономически министър Николай Василев публикувания вчера от Министерството на финансите проект на бюджет за следващата година и рамката до 2023-та. "Това е един социален разхитителен бюджет на правителството - като за последно, което няма нищо общо с коронавирус", "бюджет на хаотичните разхищения", "това управление се превръща в най-популисткото управление", "предизборен бюджет, в който няма нищо медицинско", "така правят хора, които нямат намерение да управляват", "антирефорски, луд бюджет" - това са само част от определенията, които Василев изрече в студиото на бТВ по адрес на бюджета за догодина и на кабинета "Борисов-3".

И предупреди: ако тази финансова рамка бъде приета, то тя ще заложи сериозни мини пред следващите управляващи, в т.ч. разбиване на данъчния модел и увеличаване на данъците.

Както Клуб Z писа, правителството е заложило сериозни плащания, залага и дефицит за тази и следващата година от нечуваните досега 10 милиарда лева. Такъв е заложен и за 2022 г., и за 2023 г. Държавният дълг пък може да достигне невижданите от години почти 40 млрд. лв. според хоризонта на средносрочната бюджетна рамка.

Освен увеличаването на минималната пенсия на 300 лева от 1 януари (което ще обхване малко над 1 милион пенсионери, за останалите ще има актуализация по т.нар. швейцарско правило от 1 юли), кабинетът предвижда 30% увеличение на разходите за служителите в администрациите, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, още 10 на сто "дежурно" увеличение на заплатите в администрацията, 17 на сто увеличение на учителските заплати и сериозно увеличаване на средствата в секторите "Здравеопазване" и "Образование" - съответно с над 580 милиона лева и близо 650 милиона лева. Кабинетът определя проектобюджета като антикризисен в условията на COVID-19.

"Това е един социален разхитителен бюджет на правителството - като за последно, което няма нищо общо с коронавирус", коментира заложените числа Василев.

И продължи:

"Това се превръща в най-популисткото управление. Раздават се изключително много милиарди, които не са покрити с приходи. Така правят хора, които нямат намерение да управляват."

Василев припомни думите на самия Бойко Борисов, когато за първи път взе властта през 2009-а малко след като управлението на Сергей Станишев бе преизчислило пенсиите: "Те вдигнаха пенсиите, сега ще ги плащаме."

"В резултат 4 години пенсиите бяха замразени", констатира бившият министър.

По думите му, ако проектът сега наистина отговаряше на заявката за борба с коронавируса, то той щеше да има два приоритета: подкрепа за бизнеса, най-засегнат от пандемията, и здравеопазване - за укрепване на системата, за закупуване на апаратура и пр. 

"Вместо това средствата отиват в публичния сектор, който е безкрайно нереформиран и никой няма намерение да го реформира. За бизнеса се дават някакви 300 милиона. Това звучи като нула на фона на 10 милиарда, които ще бъдат унищожени в следващите месеци", заяви Василев. И припомни, че заплатите в публичния сектор се увеличават всяка година.

На въпрос за "мазнинките", които премиерът неотдавна заяви, че има в хазната - т.е. има резерви, които може да се харчат, без това да разклати бюджета, Василев коментира:

"Правителството планира да вдигне държавния дълг с 10 милиарда лева! Предишни години сме говорили за половин. В година на рецесия. Вземат се пари назаем да се изхарчат предварително преди изборите. Ще остави следващия кабинет с огромни дългове и дефицити и без възможност да маневрира."

И допълни:

"Този бюджет е само предизборен, не виждам нищо медицинско в него."

По думите му, "ако следващото правителство е реформаторско, то трябва да изпие една горчива чаша и да каже истината, да върне част от тези неща, които имаме сега". За Василев "всички финансови министри от 1997 г. до сега са били отговорни", като тук посочи, че "това не е бюджетът на Владислав Горанов" - т.е. според него, ако освободеният финансов министър все още беше на поста си (той бе освободен с цел туширане на напрежението от антиправителствените протести с мотива, че нямал нищо общо с Делян Пеевски, но така смятала обществеността), проектът щял да изглежда по друг начин. Сега министър на финансите е Кирил Ананиев.

Миниране

Според Николай Василев до лятото на тази година България е имала най-добрата данъчна система в Европа. Но тя е била разбита с решението за намаляване на ДДС за заведенията, впоследствие и за други бизнеси и стоки, а сега и "с невероятните дефицити, които се заформят в момента". Според бившия министър на икономиката следващото правителство ще е поставено пред опцията да разбие данъчната система, "защото ще му трябват приходи".

Има три варианта пред бъдещ кабинет. Вариант едно - да продължи с невероятните дефицити, които се заформят в момента, вариант две - да ореже много щедрите разходи, вариант три - да вдигне много данъците, за да се запълни тази дупка, изброи Василев.

"Чувствам се предаден като икономист от това, което се случва в момента", възмути се отново Василев.

И продължи, че досега е хвалил управленията назад във времето и бюджетния излишък, но "сега не ми е ясно как партия от ЕНП ще гласува такъв бюджет".