Китайският технологичен гигант Huawei разкри приходите си от началото на годината и за пръв път призна за сериозен спад и заплаха за производството, съобщи TechCrunch.

Причината за това са серията санкции от страна на САЩ и други западни държави срещу компанията. Според китайците обаче проблемът е в пандемията от коронавирус.

"Докато света се бори с COVID-19, глобалната мрежа за доставки на Huawei е натоварена, а производството и операциите ни са изправени пред сериозни предизвикателства. Компанията продължава да прави най-доброто, за да намери решения, да оцелее и да продължи напред, да изпълни своите задължения към клиенти и доставчици", обявиха от техногиганта.

За първите 9 месеца от 2020 г. Huawei докладва приходи от 671,1 млрд. юана или малко над 100 млрд. долара. Това е ръст от 9,9% спрямо миналата година, с марж на печалбата 8%. И се вписва в очакванията, признават от компанията. През същия период на 2019 г. обаче Huawеi отчете 24,4% ръст и марж на печалбата 8,7%, тоест има спад в тези показатели.

Не е ясно дали спадът е основно заради телекомната част от бизнеса на Huawei. През предишното тримесечие компанията отбеляза ръст в продажбата на смартфони и надмина Apple в челната тройка. Причината за това обаче бе възстановилият се пазар в Китай, докато на глобално ниво продажбите на смартфони се свиха заради пандемията.

Добрата новина за компанията е, че не е на борсата и подобно съобщение не вреди на акциите й.

Лошата е, че сривът вероятно ще продължи. САЩ удължиха рестрикциите с една година, като поддържат тезата, че ползването на 5G хардуер от китайците е заплаха за националната сигурност. Все повече европейски държави слушат американските си съюзници и се отказват моментално или постепенно от оборудването на Huawei.

Смяната на Huawei обаче ще излезе скъпо на всички. САЩ признаха, че това ще им струва над 1,8 млрд. долара, като най-тежко ще удари регионалните телекоми.