България е подписала "тайно" анекс към договора си за строителство на "Балкански поток" със саудитския консорциум Arkad. С него са променени сроковете за изпълнението на проекта, разписани са правила, според които неустойки за изпълнителя за забавянето дотук няма да има и е прието, че България ще плаща лихви върху половината от цената, независимо дали сумата ще бъде платена предсрочно или не, съобщи "Капитал"

От проверката става ясно, че "Булгартрансгаз" е подписала споразумението още на втори септември, но никой от компанията, нито пък от Министерството на енергетика не е решил, че е нужно да съобщи за това публично. 

Припомняме, че според първоначалния договор с Arkad, който бе подписан още през миналата година, газопроводът трябваше да бъде завършен на два отделни етапа. Първият трябваше да трае 250 дни и след като той е готов, трябваше да има осигурена възможност за пренос на газ през наличната инфраструктура на държавната "Булгартрансгаз". Вторият етап бе за 615 дни, през които целият проект би трябвало да бъде напълно завършен. И въпреки че първият етап би трябвало да е завършен още в края на юни, то такова нещо все още няма. 

Сега новият анекс към договора позволява двата етапа да се обединят в един - за 448 дни, в които саудитският консорцуим да представи напълно готовия проект. Така новата финална дата става 15 декември - тоест има забързване на строителството. България обаче напълно се отказва от възможните неустойки, които можеше да получи за забавянето на трасето до момента. 

И още нещо - очевидно вече има и нов играч за пренос на газ през входната точна при Сърбия по газопровода, различен от "Газпром". "Булгартрансгаз" обаче не е обявила името на компанията, която е резервирала капацитет. Който и да е играчът обаче, той е поискал да участва само в периода от януари на следващата година до 31 март. Ако има допълнително забавяне по строителството, неустойките по договора с новата компания ще се платят от Arkad. 

Анексът обаче предполага и финансови промени, въпреки че цялата сума остава същата - 1,3 млрд. евро. По правило финансирането на газопровода се поема от Arkad, но държавата поема ангажимент да върне инвестицията за срок от 10 години с лихва от 4,1%. Парите за месечните погашения трябва да дойдат от таксите за пренос. Крайното оскъпяване достига по план до 3 млрд. евро. "Булгартрансгаз" обаче успя през кредитно финансиране и собствени средства да плати предсрочно някои суми към саудитците, за да намали оскъпяването. 

От анекса става ясно, че до момента предсрочно са погасени малко над 500 млн. евро. Тоест на тази сума няма да има начилени лихви. За другите около 660 млн. евро обаче общото оскъпяване, което Arkad няма да начисли, е за само 3,8 млн. евро. Лихвата за период от 10 години върху тази сума си е около 140 млн. евро, които "Булгартрансгаз" ще плати независимо дали ще плати предсрочно или не. 

Поредният скрит момент

"Тайното" променяне на договора обаче не е единствената рязка промяна по строителството, която се случва през последните месеци. Още през пролетта стана ясно, че Arkad е наел подизпълнители по проекта, които са основно руски и беларуски фирми. Всичко това въпреки факта, че компанията не бе посочила, че ще ползва подизпълнители в предложението си за оферта към обществената поръчка, така както повелява законът. 

И още нещо - самият саудитски консорцуим от известно време се управлява от руския гражданин Юрий Швецов, който е и подписалият последния анекс с "Булгартрансгаз". Накратко - руските интереси изведнъж успяха да превземат Arkad въпреки стотиците обяснения на българската власт, че проектът няма нищо общо с Русия и си е чисто български. Постоянно чуваме и как "Балкански поток", който е такъв само за нас - за всички други си е чисто продължение на "Турски поток", е шанс за диверсификация на доставките. 

Постоянно чуваме и как обществената поръчка е "прозрачна". Историята на "прозрачната процедура" по обществената поръчка е прелюбопитна - накратко, първо за строител бе избран "Аркад", но впоследствие държавното дружество "Булгартрансгаз" се опита да подмени това решение и да подпише набързо договор с класирания на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България". В него има и руско участие - чрез фирмата „Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л. - клон България", която е свързана с руската компания за производство на тръби "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. 

Съдът обаче отказа на "Булгаргаз" да подпише договор, а КЗК спря решението за подмяна на изпълнителя.

В крайна сметка Arkad отново излезе напред и бе избрана да изпълни проекта.